Sony предупреди медиите да игнорират крадените от хакери данни

Хакерската група заплаши да пусне още поверителна информация във вреда на филмовата компания

Sony предупреди медиите да игнорират крадените от хакери данни

Филмовата компания "Сони пикчърс" (Sony Pictures Entertainment) предупреди медиите със съдебни дела, ако разкрият съдържанието на откраднати документи, изтекли онлайн след кибератака срещу компанията миналия месец. В остро писмо, написано от американски топ адвокат, филмовата компания настоява медийните организации, включително "Ню Йорк таймс", "Уолстрийт джърнал", "Блумбърг" и "Холивуд рипортър" да унищожат "открадната информация", включваща поверителни документи, лични данни и имейли, пише "Файненшъл таймс".

Ако медиите не се съобразят с искането и тази информация бъде използвана или разпространена по какъвто и да е начин, "Сони пикчърс" ще ги държи отговорни за всякакви вреди или загуби, произтичащи от огласяването на информацията, предупреждава писмото, публикувано в "Холивуд рипортър".

Базираната в Токио компания "Сони" (Sony), чието филмово дружество стана обект на масираната хакерска атака, отказа да коментира писмото, което явно е опит да се ограничат нарастващите вреди от изтичането на информацията.

Сред разпространените в интернет документи има такива, разкриващи подробно заплатите на висшия мениджмънт, непубликувани филмови сценарии, нови филми, които предстои да бъдат пуснати на пазара, поверителни договори и откровена размяна на мнения за актьорите между Ейми Паскал, съпредседател на "Сони" и Скот Рудин, продуцент в Холивуд.

Изтекли са също лични данни на 47 000 служители и свързани с компанията лица, социалните им осигурителни номера и здравните досиета.

Хакерска група, наричаща себе си “Guardians of Peace” (Стражи на мира) поиска "Сони пикчърс" да спре пускането на "The Interview" (Интервюто) – комедия, описваща фарсов опит за покушение срещу севернокорейския диктатор Ким Чен Ун.

Хакерите заплашиха "Сони пикчърс", че ще извадят на бял свят още поверителна информация, ако компанията не се съобрази с искането им. Северна Корея заклейми филма, но отрече да има нещо общо с хакерската атака.

Писмото, изпратено от адвокат на компанията в неделя, очевидно е изготвено след частни опити за убеждаване на медийните организации да не публикуват изтеклата информация, която бе широко разпространена в интернет.

Новият подход показва и трудностите, които компаниите срещат при справянето с хакери, които могат ловко да използват медиите, за да увеличат вредите, които целят да нанесат.

Аарон Соркин, американски сценарист и продуцент, написа лична позиция в "Ню Йорк таймс", защитавайки тезата, че цялата отговорност е на американските медийни групи. Той твърди, че в изтеклата информация няма нищо, което е от обществен интерес и което би оправдало използването на откраднатите документи.

"Съдържат ли имейлите някаква информация за това, че "Сони" нарушава законите? Не. Заблуждаване на обществеността? Не. Действия в пряка вреда на клиентите както при цигарените фирми и "Енрон"? Не. Има ли поне едно изречение поне в един от откраднатите частни имейли, което дори намеква за нарушение от какъвто и да е вид? Нещо, което може да помогне, информира или предпази някого?", запита той.

Всяка новинарска медия, която заложи на "Guardians of Peace", върши морално предателство, зрелищно непочтено", написа Соркин, който е създател на филма "Нюзрум".

Някои от инвеститорите в "Сони" – компанията - майка на филмовата "Сони пикчърс", заявиха, че централата на компанията трябва да участва по-активно в решаването на кризата, която е засегнала репутацията на барнда. Представители на "Сони" в Токио казаха, че регулярно получават информация по случая, с който обаче се занимава основно базираната в САЩ филмова компания.

Хакерската група "Guardians of Peace" междувременно обяви, че готви "коледен подарък" с изтичането на още данни. Новите разкрития са по-вълнуващи от предишните, те ще са голяма радост за читателите и ще са още по-голям удар срещу "Сони", обяви групата. В съобщението не се казва какви други откраднати данни има, но е трудно да се предположи колко по-лошо би могло да изглежда положението за "Сони пикчърс".

В интернет вече изтече и ранната версия на сценария на най-новия филм от поредицата "Джеймс Бонд" SPECTRE. В изявление британската компания EON productions, която продуцира филмите за Джеймс Бонд, предупреди, че ще се вземат всички необходими мерки при евентуално неразрешено използване на документа.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?