Соня Ганди предлага реформатор за премиер на Индия

Соня Ганди, лидерът на партията Индийски национален конгрес (ИНК) отхвърли новия призив на свои съпартийци да стане министър-председател на Индия. Тя пренебрегна масовата оставка на ръководители на ИНК и протестите на тълпи от нейни поддръжници.

По-късно в сряда Ганди ще се срещне с индийския президент Абдул Калам и ще предложи кандидатурата на Манмохан Сингх за поста министър-председател, предаде АФП.

Преди това тя ще разговаря с новоизбрани депутати от партията и ще поиска от тях да одобрят кандидатурата на Сингх.

Говорител на ИНК потвърди, че парламентарната група ще се събере, за да избере своя нов председател, тъй като по правило председателят на спечелилата изборите парламентарна група бива номиниран и за поста министър- председател.

Седемдесет и една годишният Сингх е бил министър на финансите при управлението на ИНК. Той е архитектът на първите икономическите реформи в Индия през 1991 г.

Лидери на ИНК организираха в сряда демонстрация пред къщата на Ганди, за да ѝ окажат натиск да се съгласи да оглави бъдещото правителство.

Във вторник родената в Италия Соня Ганди отказа премиерския пост, шокирана от яростната кампания на индуистки хардлайнери заради чуждия ѝ произход.

В реч пред депутатите тя каза, че се е вслушала във вътрешния си глас и е решила, че няма да стане премиер.

Има предположения, че семейството е обезпокоено за сигурността ѝ. Съпругът ѝ Раджив бе убит, както и неговата майка Индира Ганди.

Само няколко часа след като други членове на ИНК посочиха Манмохан Сингх за кандидат за премиер, тълпа от над 1000 поддръжници на Ганди нахлу в централата на партията, като строшиха врата и изпочупиха прозорци. Сградата на централата е близо до дома на Соня Ганди.

Демонстрантите се разгневиха, след като разбраха, че Сингх ще се кандидатира за премиер. "Или Соня, или никой друг", скандираха някои от тях и развяваха партийни знамена и националния флаг.

Фондовите пазари, които започнаха седмицата със спад на котировките и страхове от евентуална нестабилна коалиция водена от Соня Ганди, отбелязаха в сряда ясно изразено покачване.

Всички индийски вестници отдават почит на "жертвата" на Соня Ганди и критикуват водената от десницата кампания срещу родената в чужбина водачка на ИНК, посочва АФП.

Манмохан Сингх е уважаван за последователността и интелекта си икономически реформатор, който през 1991 г. даде началото на промени, насочени към изграждане на свободен пазар. Въпреки това, ще му бъдат необходими големи политически умения, за да успее да се справи с партийните лидери, които са свикнали единствено с управлението на династията Неру-Ганди и с разноликите партии съюзнички, всяка от които има собствени искания, коментира Ройтерс.

Още от Свят