Сорос добави още 100 000 лири срещу "трагичната грешка Брекзит"

Сорос добави още 100 000 лири срещу "трагичната грешка Брекзит"

Унгарският милиардер Джордж Сорос предизвика критиците си, обещавайки да увеличи със 100 000 лири (113 000 евро) дарението си за активистката група "Най-доброто за Великобритания", за да подкрепи усилията за борба срещу Брекзит, съобщиха световните агенции. 

Сорос не крие мнението си, че провеждането на референдум за излизане от ЕС е било "трагична грешка" и отново потвърди, че ще продължи да се бори срещу решението на Обединеното кралство да се разведе с Европа. В интервю за британското издание “Дейли Мейл“, Сорос каза, че обича Великобритания и "демокрацията" и изрази мнение, че Брекзит е "губещо предложение и за Великобритания, и за Европа".

Фондация "Отворено общество" на Сорос е обещала да даде още толкова пари, колкото бъдат събрани чрез дарения от организацията "Най-доброто за Великобритания" след отправените срещу милиардера нападки, че я подкрепя. Британското издание "Телеграф" го обвини в таен заговор за спиране на Брекзит и в намеса във вътрешните работи на страната, пише в. "Гардиън".

До момента в кампанията за събиране на дарения в полза на "Най-доброто за Великобритания" бяха събрани над 69 000 лири (78 000 евро).

Сорос, който преди години бяга от комунистическа Унгария, през 1992 г. печели 1 милиард долара, залагайки срещу лирата на фондовите пазари, и предизвиква срив на курса на британската валута. Според него напускането на ЕС ще бъде трагична грешка, която ще доведе до отслабването на влиянието на Великобритания.

Групата "Най-доброто за Великобритания" се бори за оставане на страната в ЕС и вече е организирала кампания в подкрепа на проевропейски настроени политици, отбелязва в. "Гардиън".

"Бъдещето на Великобритания и ЕС не е решено", заяви в комюнике генералната директорка на "Най-доброто за Великобритания" Елоиз Тод, подчертавайки, че една демократична страна може да промени решението си.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят