Сорос обвини унгарския премиер, че създава "мафиотска" държава

Сорос обвини унгарския премиер, че създава "мафиотска" държава

Американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос обвини премиера на Унгария Виктор Орбан, че създава "мафиотска държава" с поредица действия, които подкопават гражданските свободи, вкл. академичната свобода, предадоха Асошиейтед прес и ДПА .

В реч в Брюксел Сорос разкритикува новото унгарско законодателство, което заплашва съществуването на Централния европейски университет (ЦЕУ). Университетът в Будапеща е основан от него през 1991 г. в помощ на утвърждаването на демокрацията в бившите комунистически страни в Централна и Източна Европа.

Орбан твърди, че защитава Унгария от външно влияние. Но критици възприемат действията срещу ЦЕУ като атака срещу демокрацията

В речта си пред икономически форум, събрал видни индустриалци и представители на ЕС, милиардерът предрече, че излизането на Великобритания от ЕС ще бъде "извънредно вредно" и за двете страни. Той добави, че ако в хода на преговорите за Брекзит съюзът въведе сериозни вътрешни реформи, Лондон може после да се върне в блока.

Сорос посъветва ЕС да устои на изкушението да накаже британците и да подходи конструктивно към преговорите за раздялата. Същевременно той констатира, че ЕС се е превърнал в организация, в която еврозоната е вътрешното ядро, а другите членки заемат по-низши позиции. Джордж Сорос предложи вместо подхода за "много скорости", според който всички страни в ЕС се движат в една посока с различно темпо, да се възприеме подход за Европа на "много писти", който ще предложи на страните членки "широко многообразие в демократичния избор", от което те ще извлекат големи ползи.

В статия в "Проджект синдикейт", цитирана от Ройтерс, Сорос пише, че ЕС е изправен пред "екзистенциална криза" и не трябва да допуска продължителните преговори за Брекзита да го отклоняват от извършването на жизнено важните реформи. "Както изглежда, страните членки искат да си върнат суверенитет, вместо да отстъпят още от него", казва той и предлага ЕС да предприеме действия в три области: териториалната дезинтеграция (илюстрирана от Брекзита); бежанската криза и липсата на адекватен икономически растеж.

С изборната победа на Еманюел Макрон във Франция и очаквания резултат от парламентарните избори в Германия е възможно проевропейските тенденции да се засилят до такава степен, че "да бъде преодоляна най-голямата заплаха: банковата и миграционната криза в Италия", пише в статията си богаташът-филантроп.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?