Сорос: Орбан разпалва омраза, за да се задържи на власт

Джордж Сорос
Американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос се страхува властите в Будапеща, които водят кампания срещу него, да не започнат да преследват и граждани на страната, които споделят европейските ценности. Той представя позицията си в публикувано днес интервю за британския в. "Файненшъл таймс". 
 
"Това е трагедия за Унгария, щом правителството ѝ се мъчи да остане на власт, като разпалва омраза и мами населението", казва Сорос. Кампанията на властите, целяща според него да дискредитира финансиста, "умишлено изопачава фактите" и е насочена към неуки хора, заявява той.
 
През юли премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че "империята на Сорос" ощетявала интересите на унгарците и излагала на опасност не само страната им, но и Европа като цяло. Според него "план на Сорос" предвижда в Европа да бъдат привлечени един милион мигранти от мюсюлманския свят. 
 
Пред "Файненшъл таймс" финансистът за пръв път отговаря на обвиненията, отправени от унгарския лидер, получавал от Сорос през 1989 г. стипендия като стажант в Оксфорд. 
 
"Не мога повече да мълча, тъй като има опасност неотдавнашните изявления на унгарските тайни служби да доведат до гонения не само срещу организации, но и срещу частни лица - заявява Сорос. - Усещах, че трябва да внеса яснота, за да защитя хората, поемащи голям риск, бранейки европейските ценности."
 
През април Унгария прие нов закон за висшето образование с по-строги изисквания към чуждестранните учебни заведения в страната. Опоненти и критици на унгарското правителство съзряха стремеж да бъде спряна дейността на Централноевропейския университет, основан в Будапеща през 1991 г. с финансова подкрепа от Сорос.
 
 В момента там следват близо 2000 студенти от над 100 страни.
 
Във въпросник, който бе изпратен на 8-те милиона унгарски избиратели, правителството обвинява Сорос, че иска да премахне европейските граници и да накара ЕС да приема "поне по един милион мигранти годишно", предаде Франс прес, цитирана от БТА. 
 
87-годишният Сорос призна в публикувано днес изявление, че действително е споменал това число в разгара на мигрантската криза от 2015 г., обаче е намалил тази бройка на 300 000 души година по-късно.
 
Той освен това отрича да е призовавал за отваряне на границите, за принудително разпределение на бежанци в страни, които не ги искат, или за по-меки присъди за мигранти, които са нарушили закона, както се твърди във въпросника.
 
"Унгарското правителство се опитва да отклони вниманието на гражданите си, като си измисля външен враг", заяви Сорос, според когото водената от Будапеща кампания "подклажда антимюсюлманските настроения и използва антисемитската реторика от 30-те години".
Споделяне

Още по темата

Още от Свят