Сорос разкритикува Тръмп, Путин и интернет гигантите

Джордж Сорос по време на форума в Давос

Джордж Сорос, американският милиардер и филантроп, каза, че вярва, че американският президент Доналд Тръмп иска да създаде "мафиотска страна" в САЩ, но няма да може да го направи заради силата на онези институциите в страната, които са от съществено значение, предаде Асошиейтед прес.

"В САЩ Тръмп иска да установи една мафиотска страна, но не може, защото конституцията, другите институции и здравото и кипящо от енергия гражданско общество няма да го позволят", заяви Сорос, чиято фондация насърчава демокрацията и човешките права, предаде ДПА.

Това изказване Сорос направи по време на годишната вечеря, давана от него в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. Той не навлезе в подробности относно изразеното мнение, но прогнозира, че Тръмп ще бъде "временен феномен" и ще изгуби изборите през 2020 г., ако стигне толкова далеч.

Сорос е отдавна критик на Тръмп, който също е в Давос и който ще произнесе реч в петък.
Както и миналата година, милиардерът определи администрацията на Тръмп като "опасност за света", предаде Франс прес.

Той предупреди, че напрежението относно севернокорейската ядрена програма излага на риск оцеляването на човешката цивилизация, предаде ДПА.

"Идването на власт на лидери като Ким Чен-ун в Северна Корея и Доналд Тръмп в САЩ имат много общо с това", допълни той. "И двамата изглеждат готови да рискуват една ядрена война за да се задържат на власт", допълни той.

Сорос разкритикува и Русия на Владимир Путин, описвайки я също като мафиотска държава, допълва Франс прес.

Милиардерът отправи критики и към гигантите на интернет, описвайки ги като "все по-мощни монополи", които могат да бъдат изкушени да се свържат с "авторитарни режими", за да създадат "тоталитарна мрежа, каквато Олдъс Хъксли или Джордж Оруел самите не биха могли да си представят" в техните романи "Прекрасният нов свят" и "1984". Сорос спомена в тази насока Гугъл и Фейсбук.

"Давос е едно добро място, за да се обяви, че техните дни са преброени", каза Сорос по адрес на интернет гигантите, които също са пратили армия от свои представители на форума.

Сорос е критик на ултралибералния капитализъм и смята, че интернет гигантите трябва да се подчиняват на по-строги регулации.

На вечерята Сорос говори и за биткойна. Той припомни, че това не е валута и че честите покачвания на курса на биткойна са "типичен балон". Според милиардера обаче няма да има "брутален спад" в курса на биткойна, а по-скоро поетапно намаляване.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?