Сорос ще инвестира 1 милиард долара за мобилизация срещу диктаторите

Ще изгражда нова глобална мрежа от университети, които да разпространяват либералните ценности и визията за отворено общество

Джордж Сорос по време на форума в Давос

Филантропът и бивш финансист Джордж Сорос обяви, че ще дари 1 млрд. долара за финансиране на нова глобална мрежа от университети, които да разпространяват либералните ценности и визията му за отворено общество, съобщава "Гардиън".

Целите са мобилизация срещу "настоящите и бъдещите диктатори", както и срещу глобалното затопляне, допълва Франс прес.

"Оцеляването на отворените общества е заплашено и ние сме изправени пред една още по-голяма криза: промените в климата", каза американският милиардер филантроп на традиционната вечеря, която дава всяка година в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. Сорос нарече проекта "Университетска мрежа за отворено общество" "най-важният и траен проект" на живота му.

Сорос изрази съжаление, че Китай, Съединените щати и Русия са управлявани от "настоящи или бъдещи диктатори", а "авторитарните лидери се увеличават".

"Най-голямото и плашещо отстъпление" е в Индия, където премиерът Нарендра Моди, "създава хиндуистка националистическа държава", отбеляза той.

Американският милиардер нарече президента Доналд Тръмп "мошеник и краен нарцисист", който е "прегрял" икономиката на САЩ.

"Една прегряла икономика не може да бъде опазена дълго време в състояние на кипене", предупреди той.

Както и миналата година, Сорос отново отправи критики по адрес на китайския президент Си Цзинпин, който според него иска да създаде "нов тип авторитарна система и ново човешко същество, което ще бъде готово да жертва своята самостоятелност, за да си няма неприятности". Той обвини Си, че "използва слабостите" на Тръмп.

Джордж Сорос, който тази година навършва 90 години, е роден в Унгария в еврейско семейство, което бяга от нацистките преследвания. Известен със своята спекулативна атака срещу британската лира през 1992 г., той стана мишена на националистите и авторите на конспиративни теории в Европа и Съединените щати, отбелязва Франс прес.

Пред икономически форум в Давос милиардерът обяви, че новата му университетска мрежа за отворено общество ще изгражда своя централноевропейски университет. Централноевропейският университет в Будапеща беше принуден да се премести от Унгария във Виена, след като унгарският лидер на Унгария Виктор Орбан го лиши от възможността да издава дипломи.

Според милиардера Централноевропейският университет не е бил достатъчно силен, за да се превърне в образователната институция, която светът изисква. "Това изисква нов вид глобална образователна мрежа", каза той

Според него е дошло време фондацията му за отворено общество да започне амбициозен проект и да развие "иновативна образователна мрежа, от която светът наистина се нуждае".

Сорос каза, че новият му проект ще бъде уникален. "Той ще предложи международна платформа за преподаване и изследвания. На първата фаза той ще свърже по-близо една съществуваща мрежа. Във втората фаза ще отворим тази мрежа за други институции, които искат да се присъединят и имат желание и квалификация да го направят", каза той.

Всички университета в света могат да участват в инициативата, отбеляза американският милиардер. Той посочи като приоритет "местата, където липсва качествено образование, и пренебрегнатите (общности)".

Сорос каза, че политическата ситуация в света е доста мрачна, но би било грешка хората да се поддадат на отчаянието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?