СОС даде "Ропотамо" на брата на Милен Велчев

След час и половина препирни в Столичния общински съвет, с гласовете на ГЕРБ и на "Атака" бе одобрено предложението на администрацията на Бойко Борисов за делба на земята под бившия ресторант "Ропотамо" с компанията "Интернешънъл Кепитъл Груп". Собственост в инвестиционния проект има фирмата "Сигма кепитъл мениджмънт", свързана с брата на зам.-председателя на НДСВ Милен Велчев – Георги.

"Интернешънъл кепитъл груп" досега притежаваше 27 процента от парцела и правото да строи върху целия терен. Намерението на инвеститора е да построи 30-етажен хотел от веригата "Интерконтинентал“.

Градският парламент одобри фирмата да придобие 2851 кв. м., а за общината да останат 2703 кв. м., върху които вече е построен жилищен блок. За уреждането на доброволната делба инвеститорът трябва да доплати на общината 1 747 458 лева.

Съветникът от СДС Стефан Иванов определи делбата като "нахална кражба". По думите му с одобряването на предложението "ще бъдат откраднати 3.6 млн. лева от Столичната община".

Той изчисли, че стойността на правото на строеж върху предвидените 34 000 кв. м разгърната застроена площ по минимални цени е около 5 милиона лева, а инвеститорите ще платят три пъти по-малко.

Според Росен Малинов от БСП случаят е част от един дълъг процес "купуваш ресторант - строиш петзвезден хотел", който е на финала. "Надявам се прокуратурата да се самосезира за случващото се. В промените на общия устройствен план там, където се намира това място, е предвидено жилищно-комплексно строителство с определени параметри", допълни той.

Споделяне

Още от България