СОС даде зелена светилна на Борисов за завода за боклук

С безпрецедентно мнозинство Столичният общински съвет (СОС) одобри с 43 гласа “за” и без нито един “против” кметската стратегия за дългосрочно управление на битовите отпадъци в София. Това отвори пътя за Бойко Борисов да стартира конкурса за избор на изпълнител за предпроектните проучвания за строеж на завод за боклук.

Без стратегията София нямаше как да кандидатства за финансиране на съоръжението от структурните фондове на ЕС. В четвъртък Борисов коментира, че документът е съгласуван с Европейската комисия.

Стратегията описва действията, които Столична община ще предприеме до 2014 г. в тази област. Въпреки, че общинарите приеха плановете на кмета без гласове “против”, от БСП и СДС заподозряха наличието на задкулисни интереси около.

Според Евтим Евтимов (БСП) фактът, че стратегията предвижда преди всичко строеж на завод за преработка на отпадъците чрез изгаряне означава, че някой лансира тази технология

“Това е остаряла технология. Зад цялата стратегия прозират определени интереси”, заяви Евтимов без да конкретизира. При разглеждането на проекта в комисиите той бе “против”, но на заседанието на СОС в четвъртък вече беше “за”, тъй като не искал да се бави решаването на кризата с боклука. 

Общинският съветник от СДС и шеф на инженерната комисия Николай Желев също заподозря “определени интереси” от страна на хора, които не подкрепят стратегията “и се опитват да отклонят Столична община от нормалните процедури”. 

Същите се опитаха да ни накарат да прескочим конкурса и да изберем директно фирма, която да строи завода за боклук, добави той.   

Споделяне

Още от България