СОС даде зелена светлина за строеж на два небостъргача

Столичният общински съвет (СОС) даде зелена светлина за строежа на два 300-метрови небостъргача на мястото на стария хлебозавод в столичния квартал “Зона Б - 5”. Инвеститор на строежа ще е фирма “Крапси Холдинг”, която е собственост на небезизвестните братя Стефан и Красимир Джанкови. Двамата притежават няколко завода за производство на хлебни изделия.

Общата инвестиция за двете сгради трябва да е за около 100 милиона евро, научи Mediapool от източници в общината.

В четвъртък градските съветници решиха да одобрят намаляване на възможното отстояние между бъдещите сгради и намиращите се в близост високи панелни блокове в квартала. Одобрение за строежа на небостъргачите е получено и от столичната дирекция “Архитектура и градоустройство”.

Според чл. 32 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) разстоянието между сградите трябва да е равно или по-голямо от тяхната височина. Затова и проектът на Джанкови трябва да мине през задължителния подпис на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов. В неговите правомощия е да издава одобрява планове за строеж, които нарушават ЗУТ.

Едва след това по действащия Закон за общия устройствен план на София ще се проведат обществени обсъждания с жителите на районите, които ще бъдат засегнати от реализацията на мегапроекта. Случаят със строежа на небостъргач на мястото на запустелия и срутен наскоро ресторант “Ропотамо” обаче показва, че гражданският протест не дава ефект.

Споделяне

Още от Имоти

Къде му е мястото на Бойко Борисов?