СОС е одобрил спорно застрояване в "Младост" в навечерието на Коледа

Протестиращи граждани настояват за отмяна на решението

Столичният общински съвет (СОС) е изменил плана за регулация в кв."Младост 1", с който се дава право на строеж на хотел и жилищни сгради в навечерието на Коледа – 20 декември 2018 г. 

Срещу бъдещото строителство протестираха живещите в близкия бл. 73 и съседните блокове в четвъртък вечерта. По техни данни на протеста са били около 200 души. Те затвориха временно движението по бул. "Андрей Сахаров" и ул. "Йерусалим".

"Символичното затваряне на тези улици е илюстрация на проблемите в трафика, които предстоят с презастрояването на квартала ни", се казва в съобщението на недоволните до медиите.

Заявяват, че ще продължат с протестите, докато скандалният, според тях, план не бъде отменен от столичните съветници и теренът не бъде отреден за озеленяване.

"Живеещите в бл. 73 и съседните блокове не приемаме за достатъчно изказването на кмета на София – г-жа Фандъкова, че не е подписала подробния устройствен план. Фактите са, че с решение № 886 от 20.12.2018г. Столичният общински съвет е приел новата регулация, позволяваща строителството на сградите и предвиждаща изграждането на новата улица. До момента г-жа Фандъкова забавя изпълнението на решението, но не може да го отмени. На теория тя дори е задължена в даден момент да го изпълни. Незавършването на процедурата до момента е позитивен знак за осъзнаването от страна на администрацията, че приетият от СОС план е вреден и процедурно порочен. То дава възможност и за неговата отмяна без допълнителни последствия", пишат недоволните.

Столичните съветници са взели решението за промяна на плана за регулация по предложение на изпълняващия длъжността кмет на "Младост" арх. Румен Русев. Той зае поста, след като кметицата на района Десислава Иванчева беше обвинена в корупция от прокуратурата по твърдения на строителния предприемач Александър Ваклин. В колата ѝ бяха открити банкноти, за които се твърди, че са въпросният подкуп.

Изменението предвижда да се направи продължение на ул. "Йерусалим" през част от незастроена в момента зелена площ. На останалата част от терена се позволява ново строителство, което притеснява живеещите в близкия бл. 73, тъй като то може да е високо и да засенчи апартаментите им. Освен това прилагането на новия план ще намали допълнително и без това ограничените места за паркиране в района, а допълнителният трафик ще направи още по-трудно намирането на място за спиране.

Недоволните от планираните нови блокове в "Младост" не приемат и "спекулативните изказвания на собствениците на имотите, които твърдят, че нямаме право да изразяваме гражданската си позиция и да търсим удовлетворяващ баланс в подробните устройствени планове на "Младост".

"В предоставените ни от район "Младост" скици ясно е посочено искането на собствениците за сгради достигащи 32 - 36 метра и това е перспектива, която ние няма да позволим", заявяват недоволните.

Одобреният от Столичния общински съвет план предвижда извеждането на интензивния трафик на ул. "Йерусалим" точно под прозорците ни, а реализацията на пробива ще унищожи десетки дървета, пишат още недоволните.

В допълнение настояват за преработка на подробния устройствен план на целия "Младост 1", така че да се освободи кварталът от застрояването на междублоковите пространства и границите на парковете.

Само около нашите блокове са предвидени десетина нови сгради в зелените площи, което би направило "Младост" да прилича на кв. "Манастирски ливади", който е пример за лошо застрояване, посочват протестиращите.

Споделяне

Още по темата

Още от България