СОС игра предизборно “сделка или не” с имотите на столичани

СОС игра предизборно “сделка или не” с имотите на столичани

В сряда общинската комисия по бюджет и финанси надмина себе си и предизборно одобри общо 17 замени на общински имоти, 8 продажби на градски терени и 7 предложения за удължаване на наеми. Бяха отхвърлени само две предложения заради твърде неразбираеми доклади и липса на човек, който да докладва. Така и не се разбра защо само за един ден общинските съветници решиха да одобрят прехвърлянето на общо около 27.6 дка общинско имущество във вид на апартаменти, градски урегулирани парцели за строителство и няколко земеделски имота.

В това число са терени в различни апетитни зони на града (идеален център, “Студентски град”, до бул. “Сливница”, “Хаджи Димитър”, “Подуяне”, район “Възраждане” и др.) за над 10 дка.

Осребрената от общинарите стойност на тези имоти е за 8.4 милиона лева. С изключение на една от сделките, всички останали бяха придружени от оценки от експерти “Софинвест” и “Софийски имоти”, които нямат нищо общо с пазарните цени.

Това даде повод на съветниците на око да започнат да оценяват стойността на общинската собственост и да завишават в залата срамно ниските цени. Ако бяха следвани оценките на “експертите” сумата за над 27 дка имущество нямаше да надхвърли 2.5 милиона лева. Новите цени, които ще се запишат в докладите, бяха смятани с калкулатора на мобилния телефон на общински съветник от “Гергьовден”. Едно от повишението на първоначалната цена на 1 млн.лв. бе представено от общинаря Пламен Илиев от "Демократи за София" с думите "Решавайте, сделка или не"

Принципът, следван при пресмятането бе - 200 евро на кв.м. разгърната застроена площ (РЗП) за централен район на града и 100 евро за кв. м. РЗП за райони като “Студентски град”, “Подуяне” и “Хаджи Димитър”. Не бяха отчитани неща като перспектива за развитие на района и съществуване на бъдещи планове на общината за тези парцели. 

Замените минаха с благословията на ССД, “Демократи за София”, СДС и “Гергьовден”. Единственият присъстващ съветник от ДСБ Атанас Кундурджиев се обяви по принцип против и още в началото напусна залата. Общинарят от НДСВ Владимир Каролев само в началото гласуваше срещу сделките, но после се включи във всеобщото пресмятане на цените заедно с председателя на комисията Иван Нейков (СДС), Радослав Тошев (“Гергьовден”), Радослав Кацаров (ССД) и Атанас Медникаров (“Демократи за София”).

Те самите обаче нямаха собствени предложения за извършване на разпоредителни сделки.

Общинските съветници от БСП не взеха отношение по дебатите, не гласуваха против, а стояха в залата като по този начин поддържаха кворума докато се изгласуват предложенията.  

По-голяма част от предложенията бяха вкарани на кило от районните кметове, но и част от общинските съветници се отчетоха с “достойни” предложения.

Най-активни в предложенията си за замени бяха кметовете на “Люлин” и “Кремиковци” Марио Петров и Томи Николов. Петров се отчита и с едно предложение за прекратяване на съсобственост чрез продажба на общински имот частна собственост. Кметицата на район “Възраждане” Ева Сеизова предложи други 4 сделки за продажби и прекратяване на съсобственост.

И в трите случая представителите на кметовете или самите кметове заявиха, че по част от докладите не знаят какво точно пише вътре като цени. 

Съветникът от ССД Нели Манова успя да прокара две заменки на принципа терени срещу апартаменти собственост на фирмите “Торговил” и “Калкон”. В първия случай – имот от 1.36 дка по средата на квартал “Хаджи Димитър”, при възможност да се построи там блок с разгърната площ 4 дка, беше с “експертна” оценка от 95 000 лева. Комисията благоволи да промени тази цена на 200 000 лева.

Другите общински съветници, които се включиха в предложения за продажби и замени на имоти, бяха Борислав Алексиев (групата на “Гергьовден”, БЗНС и ДП), Славчо Шалев, както и Петър Атанасов и Пламен Илиев. Предложенията им естествено бяха приети с известно завишаване на цените.

Оферти за замени и продажби внесоха още кметовете на район “Студентски” Венцислав Дудуленски и Станислав Благоев (“Панчарево”).

Малко преди началото на лятната ваканция СОС отхвърли предложението на ДСБ за налагане на мораториум върху замените на общинска собственост до провеждането на местните избори. Групите на БСП, ССД, ДП, “Гергьовден”, БЗНС – НС, “Демократи за София” и част от СДС гласуваха против, защото според тях замените са необходим механизъм за разрешаването на проблема с липсата на достатъчно жилища за настаняване на социално слабите столичани.

От ДСБ мотивираха своето предложение с наличието на предложения за замени, при които общинската земя буквално се дава на безценица заради ниските оценки на експертите от “Софинвест” и “Софийски имоти”.

По информация на Mediapool от кулоарите на градския парламент засилването на районните кметове към сделките за замяна се дължи на нежеланието на повечето политически партии, очакващи да влязат и в следващия СОС, да се ангажират предизборно с този тип доклади. Срещу замените районните кметове от своя страна търсят политическа подкрепа за следващ мандат.

Във вторник в сегмента на наемите се отличи приетото предложение да се продължи със 7 години договор за наем на будка за цена от 45 лева месечно.

Споделяне

Още от България