СОС назначи за и.д. кмет на "Младост" уволнен от Иванчева неин заместник

Румен Русев бе предпочетен пред фаворита на задържаната кметица

Арх. Румен Русев. Снимка: БГНЕС

Зам.-кметът на "Младост" по строителството арх. Румен Русев бе избран в четвъртък за нов изпълняващ длъжността кмет на района с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ, БСП, "Патриоти за София" (ВМРО и "Атака") и част от групата на Реформаторския блок.

Той бе предпочетен пред фаворита на арестуваната за подкуп кметица на квартала Десислава Иванчева, която преди това уволни от ареста Русев, назначавайки на негово място говорителя си Петър Кърджилов.

Именно тази кадрова рокада коства поста на Иванчева, тъй като спецсъдът се съгласи с мнението на прокуратурата, че правомощята ѝ да уволнява и наказва свои служители в общината, въпреки че е задържана, могат да се използват за натиск над свидетели по делото.

В подкрепа на Русев гласуваха 30 съветници, а останалите 20 севъдържаха, сред които имаше и такива от ГЕРБ. По този повод председателят на групата на управляващуте Малина Едрева коментира след избора, че партията ѝ "не подкрепя нито един от кандидатите, защото не ги познава". Все пак обаче гласували за Русев, защото това било "политически отговорното решение".

"Подкрепихме експертното начало", пък бяха думите на лидера на столичната организация на БСП Калоян Паргов.

Заседанието на Столичния общински съвет (СОС) бе съпроводено от заплаха за протести от страна на част от служителите в община "Младост", които възроптаха срещу евентуалното назначаване на Петър Кърджилов.

Това е поредната кадрова промяна в ръководството на столичния район след арестите на кметицата Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова на 17 април. Първоначално СОС назначи за и.д. кмет заместника ѝ Владимир Клисуров, но той подаде оставка. Последва заповедта на обвиняемата за подкуп, с която смени Русев с Кърджилов.

Казусът с отстраняването на Иванчева ще се реши окончателно на 5 юни

Междувременно апелативният спецсъд отложи заседанието си, на което трябваше да разгледа жалбите на двете задържани срещу решението на първа инстанция отпреди седмица да ги отстрани от длъжност.

Причина за отлагането стана желанието на Иванчева и Петрова за пореден път да се запознаят с доказателствата по делото, на които се озновава изводът на магистратите, че по случая е налица обосновано предположение, че двете са поискали и взели подкуп от 70 000 лева от строителния предприемач Александър Ваклин.

Апелативният спецсъд се съобрази с желанието на обвиняемите и им даде време до 5 юни да четат делото, задължавайки ги да ходят за целта всеки работен ден в секретното деловодство. Това стана, въпреки че в началото на заседанието в четвъртък Иванчева и Петрова имаха на разположение един час да се запознаят с материалите, но той се оказа недостатъчен.

"Няма такава държава и такова правосъдие и всичко е абсолютно нагласено, както каза Марковски (адвокатът ѝ – бел. ред.), ако има правосъдие, ние сме Китай", коментира пред заседаниетоп в четвъртък Иванчева.

Двете бяха задържани заедно с бившия кмет на "Младост" от ГЕРБ Петко Дюлгеров на 17 април с подкуп от 70 000 лева, за които прокуратурата твърди, че са предадени от Ваклин на Дюлгеров за кметицата. По делото обаче засега не е представено нито едно доказателство, че Иванчева лично е поискала рушвета. Самата тя отрича обвиненията и твърди, че е жертва на заговор и белязаните пари са подхвърлени в колата ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България