СОС окончателно уволни замесените в аферата “Трамкар“

Столичният общински съвет (СОС) гласува единодушно освобождаването от бордовете на “Трамкар“ и “Столичен електротранспорт“ на замесените в аферата по източването на двете дружества Христоско Вретенаров и Йордан Василев. Единствено от групата на БСП в градския парламент поставиха под въпрос предложението за освобождаването на Василев, тъй като той все още не е обвинен за длъжностно присвояване. Социалистите поискаха отлагане на гласуването за неговото уволнение, докато не се произнесе комисията по транспорт в СОС.

В край сметка по време на дебатите се наложи тезата, че след като Василев публично си е признал за това, че е взел 10 000 лева от касата на “Столичен електротранспорт“ и ги е дал на Вретенаров за лични нужди, то той не може да остане повече на поста.

Бордовете на дружества вече отстраниха двамата шефове. Окончателното им уволнение стана едва в четвъртък, тъй като единствено СОС има правомощия да се произнася за освобождаване и назначаване в общинските фирми.

В четвъртък кметът Бойко Борисов се похвали, че е издал заповед Христоско Вретенаров да не бъде допускан до територията на завода “Трамкар“, защото влияел на главната счетоводителка.

На този етап Йордан Василев се води като свидетел по досъдебното производство за длъжностно присвояване в особено големи размери от “Трамкар“ и “Столичен електротранспорт“. Вретенаров вече е обвинен за източването на около 1 милиона лева от завода за производство и ремонт на трамваи.

Междувременно стана ясно, че администрацията на Столична община ще предостави 560 000 лева от сметките на “Столичен електротранспорт“ на “Трамкар“. Те ще бъдат използвани за заплати на служителите. Преди седмица бе обяснено, че работниците в трамвайния завод не са получавали пари от август.

Споделяне

Още от България