СОС отхвърли предложените от кмета Борисов промени в Медицинския холдинг

Столичният общински съвет (СОС) отхвърли в четвъртък предложените от кмета Бойко Борисов структурни промени в "Столичен медицински холдинг" ЕАД.

Съветниците подкрепиха отрицателното становище на водещата комисия по здравеопазване.

Пред журналисти председателят на комисията проф. Стоян Чакъров каза, че предложението на Борисов да бъдат прехвърлени акции от холдинга на общината и тя да придобие контролния пакет би лишило холдинга от възможността да управлява здравеопазването в столицата и би унищожило това дружество.

Продължаваме да смятаме, че холдингът е добър инструмент и че може да управлява здравеопазването, посочи Чакъров. Според него, исканото от Борисов преминаване към едностепенна система на управление ще направи холдинга по безконтролен.

Комисията не е приела и предложението на кмета за персонални промени в ръководството на холдинга, тъй като вече са сменени двамата изпълнителни директори и почти целият управителен съвет.

Сменени са хората, които са станали причина за нарушенията, установени при проверките на общината, уточни Чакъров. Той добави, че новите изпълнителни директори са предложили бизнес план и идеи за промени, като е необходимо време, за да може холдингът да покаже, че е в състояние да работи добре.

Чакъров определи като разумна идеята на Бойко Борисов управителният съвет на холдинга да не може да продава акции. Това предложение ще бъде включено в бъдещ план на комисията, добави той.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?