СОС прие последни масови съкращения в общинските дружества

Седмица преди Столичния общински съвет (СОС) да приеме новата Наредба за управление на общинското имущество, в четвъртък градският парламент предприе изненадващ PR – ход като освободи накуп 16 души от бордовете на общински фирми.

Приемането на новата наредба е задължително, защото сега действащата е от 1995 г. и не отговаря на изискванията на новия Закон за общинското имущество. Проектът за нова наредба е преминал положително през комисиите на СОС и се очаква да бъде приет в близките дни. Тя въвежда задължителен конкурс за всички назначения в управителните тела на общинските дружества.

Сред засегнатите от рокадите са "Столичен автотранспорт", "СКГТ-Трансремонтстрой", "Озеленяване", "Пътища и съоръжения", "Егида-София", "Метрополитен", "Спортна София", "Галатея 2002", "Водоснобдяване и канализация", "Пазари-Юг" и "Пазари-Център".

Без работа в четвъртък се оказаха и изпълнителният директор на “Софийски имоти” Олег Костадинов и председателят на Съвета на директорите Юрий Юнишев. Те са хората, без чиито подписи не можеше да мине решение в дружеството.

Първият е назначен в “Софийски имоти” с протекцията на “Гергьовден”, а вторият- на СДС. На тяхно място СОС назначи Александър Шопов.

Предложенията за смените, както и за новоназначения кадър дойдоха от шефа на Стопанската комисия в общината Пламен Илиев (Демократи за София). Пред журналисти той изчисли, че след като бъдат смъкнати и заплатите на хората в бордовете, Столична община ще икономисва по около 40 хиляди месечно.

В доклада смените бяха мотивирани с “икономии, които се правят в духа на започналите промени в управлението на общинските дружества”. С тази чистка по върховете на общинските фирми, която засегна най-вече хора на “Гергьовден”, ССД и СДС, за последните седмици освободените от бордовете станаха 31 човека.

На предишното си заседание градският парламент освободи по искане на СДС 15 души, назначени в бордовете на фирмите с протекцията на “Раковска” 134. Въпреки това по време на днешното заседание СОС не подкрепи предложението на зам.-председателя на СДС и лидер на групата на партията в съвета Стефан Иванов да бъдат освободен целият Съвет на директорите на “Софийски имоти”.

Най-яростно срещу това предложение скочиха от БСП, които го определиха като безсмислено.

Споделяне

Още от България