СОС пробва отново с конкурс за шеф на столичното парно

СОС пробва отново с конкурс за шеф на столичното парно

След като първият опит за прозрачен и неполитизиран конкурс за изпълнителен директор на столичното парно претърпя фиаско, в четвъртък Столичният общински съвет (СОС) реши даде старт на нова процедура. Предложението на кмета на София Бойко Борисов (ГЕРБ) и председателя на градския парламент Владимир Кисьов (СДС) бе прието от всички политически групи в СОС без ССД, “Демократи за София” и коалицията БЗНС-НС, ДП и “Гергьовден”.

До тук се стигна след като преди две седмици общинският съвет свали поредния изпълнителен директор на “Топлофикация - София” Наско Михов, който наследи вкараните в ареста Валентин Димитров и Георги Рогачев. Той поседя на поста само два месеца преди да бъде освободен по предложение на СДС заради слаби финансови резултати и липса на компетентност.

Съставът на конкурсната комисия ще включва по един представител на всяка политическа група в СОС и един представител на независимите съветници. Неин председател ще е кметът или посочен от него заместник. По всяка вероятност това ще е главния секретар на общината Росен Желязков.

По настояване на БСП от комисията бе изключен председателят на СОС,  защото с него СДС реално биха получили две места в нея.

Процедурата по избор трябва да продължи един месец, а след класиране на кандидатите, те ще бъдат представени пред градския парламент. Всеки един от тях ще трябва да представи писмено и след това да защити визията си за развитието на затъналото в дългове и скандали общинско-държавното дружество.

Именно в този аспект сегашната комисия преповтаря схемата на първия конкурс. Тогава без нито един глас “против” за най-достоен бе избран Стоян Тодоров, подкрепен от СДС и ДСБ. Впоследствие обаче с гласовете на БСП, НДСВ, ССД, “Демократи за София” и БЗНС-НС, “Гергьовден” и ДП и след шест гласувания СОС наложи Наско Михов, известен с близките си отношения с енергийния министър и шеф на БСП – София Румен Овчаров, както и с финансовия министър от царското правителство Милен Велчев.

Тогава СДС и ДСБ обявиха, че София се управлява от новия модел “Овчаров”, а останалите от бившата дясна коалиция са подкрепили червено-жълтия кандидат заради обещана подкрепа за замени на общински имоти.

Политическа отговорност?

В четвъртък представителите на същите десни партии гласуваха против конкурса. От една страна Тошко Добрев (ДП) заяви, че СОС е политически орган и взима политически решения. Според него при провеждането на конкурс остава неясно кой точно ще носи политическата отговорност за избраника на градския парламент.

По думите на Атанас Кундурджиев (ДСБ) конкурсната процедура е възможно най-добрата, тъй като и досега никой в СОС не е поемал политическа отговорност за какво и да е било.

“За сделките на “Софийски имоти” кой пое политическата отговорност (б.р. Добрев е бивш изпълнителен директор на това дружество)? За ликвидацията на “Столичния медицински холдинг” кой пое политическата отговорност (б.р. инициатива за неговото създаване бе на лидера на ССД Стефан Софиянски), за загубата на Общинска банка – кой пое отговорността. Никой.”, заяви Кундурджиев.

От ССД избегнаха темата за отговорността, но Милан Миланов (ССД) поиска преди стартирането на конкурса, СОС да проведе извънредно заседания за “Топлофикация - София”. Идеята е на това заседание да се уточни стратегията на общината за бъдещото развитие на дружеството.

СДС, ДСБ и Бойко Борисов защитиха старта на конкурс като единствен възможен начин да се излезе относително бързо от състоянието на безвластие в столичното парно.

В четвъртък Румен Овчаров призова кмета сам да поеме отговорността и да посочи човек, който да оглави "Топлофикация". Според Овчаров това трябва да стане преди Общото събрание на дружеството в понеделник да освободи изпълнителния директор Наско Михов.

Овчаров: Искам кметът да посочи човек

"Искам кметът, мажоритарният избран кмет, политикът с най-висок рейтинг да каже какво става с дружеството, заедно с председателя на Столичния общински съвет! Да ми предложат човек, който аз съм готов да подкрепя, за да може той да поеме ръководството на дружеството", заяви Овчаров.

Той отново предупреди, че ако това не стане, "Топлофикация" остава без управление за минимум два месеца.

"Имаше едно време един филм, който беше добра комедия –"Има ли пилот в самолета?" Тази добра комедия обаче ще се превърне в трагедия за столичани, защото няма да има нищо смешно нито в сметките им в средата на годината, а още по-малко смешно ще бъде през есента на следващата година", допълни Овчаров. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?