СОС продължи да раздава земя предизборно

Столичният градски съвет продължи да раздава чрез замени на “добри” цени общинска земя. По време на заседанието в четвъртък съветниците пуснаха пет заменки и отрязаха мераците на други трима да се сдобият с парцели. Раздаването започна с доклад за замяна на парцел от 423 кв.м. в район “Подуяне”. Той попада по градоустройствен план на място, отредено за пазар. Имотът бе даден Емил Спасов, който го получи срещу отстъпване на жилища на стойност 20 хиляди евро. 

Втората в редицата бе Стефка Занева и нейната фирма “Тристан 02”. Тя получи нива от 4 декара в землището на “Върбница”, която обаче попада в плана за разширяване на “Ломско шосе” и най-вероятно после ще бъде отчуждена. Цената на този имот бе 230 000 лева или около 21 евро на кв.м. СОС реши да ѝ даде имота, защото тя е поискала да прави там складова база. Вероятно при отчуждаването, общината ще купи имота или част от него на “малко” по-висока цена.

Следващ беше Борис Илиев с фирмата си “Борис Илиев 2002”, която срещу апартаменти се сдоби с четири парцела в “Надежда” с обща площ от близо 1,2 декара за общо 404 705 лева или по 182.84 лева на кв.м. Последното “да” чу Здравко Желев и неговата фирма “Бул Жек”. Той получи 12,5 декара за строителство в район “Връбница” срещу негови жилища за 1,5 милиона лева.

Лидерът на групата на СДС в съвета Стефан Иванов напусна заседанието след третата замяна и се зарече повече да не гласува замени, независимо дали са основателни или не. Позицията на неговата партия обаче продължава да е, че замените са добър механизъм за развитието на инфраструктурата в София. Той бе последван от още няколко общинари от неговата група, но все пак част от тях останаха в залата.  

“Гласуват се безсрамни неща, аз няма да гласувам повече нито една замяна с ясното съзнание, че има и такива, които са основателни”, допълни Иванов.

Всички съветници на ДСБ останаха извън залата, докато се гласуваха замените. В началото на заседанието мнозинството на Столичния общински съвет (СОС) отхвърли доклада на съветника от ДСБ Стефан Беязов за спиране на този вид сделки до изборите.

Председателят на Владимир Кисьов обясни, че докладът не се приема, защото не можело да бъдат спрени всички замени. “Ако този инструмент е неприемлив, то законодателството нямаше да го допуска. Затова не може на общо основание всички замени да се заклеймяват като скандални”, добави той.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?