СОС реши да спази закона и отхвърли “шведската схема”

Столичният общински съвет (СОС) бламира шефовете на две общински комисии, които предлагаха пряко договаряне с шведската фирма “Текниска Веркен” за изграждане на завод за преработка на смет, с което щяха да бъдат нарушени поне четири закона.

Пламен Илиев (“Демократи за София”) и Радослав Тошев (“Гергьовден”) през последните усилено лобираха за “шведската схема”, тъй като по този начин щели да се съкратят сроковете за строеж на завода и да се спестят пари за балирането.

Зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска предупреди на заседанието във вторник, че ако приеме плана на Илиев и Тошев, СОС ще наруши четири български закона, инструкции на Европейската комисия и Наредбата за управление на общинските дружества.

Тя добави, че предлаганата схема няма да ускори времето за строеж на завода, а само ще прескочи търга при определянето на строител и експлоататор на завода.

При гласуването предложението на Илиев и Тошев бе подкрепено частично от ССД,  “Гергьовден”, “Демократи за София” и БЗНС –НС, но отхвърлено с мнозинство на СДС, ДСБ и повечето червените общински съветници. НДСВ се въздържа. Кметът Бойко Борисов (ГЕРБ) изцяло застана зад становището на своята заместничка и заяви, че няма намерение да върви срещу сега действащото законодателство.

“В момента единственият възможен вариант за преодоляване на кризата с отпадъците е да се изпълняват приетите от СОС решения по проблема”, каза Борисов. По думите му към днешна дата не могат да се съкратят административните процедури за изграждането на завода.

Той обясни, че ако законово бъде оформено предложение за публично-частно партньорство, разглежданите днес предложения в СОС за инвеститор на завода няма да се смятат за тежка корупционна практика.

Борисов отрича боклукът да е семеен бизнес на Тошеви

СДС и ДСБ обявиха схемата на Илиев и Тошев за именно за корупционна, а други заподозряха и задкулисни сделки.

Срещата на главния редактор на “Труд” Тошо Тошев с Бойко Борисов преди две седмици не е била случайна, каза Евтим Евтимов (БСП), като свърза това събитие с лансиранта от сина на Тошев – общинския съветник Радослав Тошев Тошев - за шведската фирма.

“Явно боклукът на София е станал семеен бизнес на семейство Тошеви”, допълни Евтимов.

Бойко Борисов възрази, че няма нищо такова. “В случая с Тошо Тошев се случи като в поговорката – направи добро, изяж дърво”, каза кметът.

Съветникът от ДСБ Вили Лилков коментира, че в сделката с шведите има само две шведски неща: “шведската маса, която общината ще спретне на бизнесмените” и “че след нея ще се получи тройната шведска комбинация, в която София ще е най-открая и хич няма да ѝ е приятно”.

Шефът на инженерната комисия Николай Желев обяви, че ако нещо подобно бъде прието, градът излиза от Европейския съюз и влиза в Съветския съюз.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?