СОС само опипа почвата за разваляне на концесията по чистотата

Столичните общинските съветници приеха в понеделник омекотен вариант на предложеното от БСП разваляне на концесията за чистотата. Преди две седмици хората от оглавената от Румен Овчаров партийна структура предложиха стартиране на процедурата по разваляне на договорите с ДИТЦ, “Волф” и “Чистота”.

Социалистите внесоха в Столичния общински съвет (СОС) доклад, задължаващ кмета Бойко Борисов да направи необходимото за разтрогването на контрактите. В понеделник, след едночасова дискусия в комисията по инженерна инфраструктура в градския парламент, БСП отстъпи след предложение на НДСВ. В крайна сметка комисията ще внесе в СОС доклад, който предлага “откриване на предварителна подготвителна процедура по разваляне на концесията за чистотата”.

Пред Mediapool червени общинари обясниха, че са приели промяна във формулировката заради съпротивата към по-твърда позиция.

“Тази процедура може и да не завърши никога, но с това решение за първи път ние реално започваме да търсим възможност да се прекратят тези договори”, обясни общинският съветник от БСП Данаил Кирилов.

Приетият подход от градският парламент по много обиколен път задължава кметската администрацията да представи анализ какво ще струва на София развалянето на контрактите със собственика на фирмите концесионери Румен Гайтански. СОС би трябвало да получи и справка за нарушенията на договорите от страна на почистващите фирми.

Идеята на БСП е контрактите да бъдат прекратени заради доказаното им неизпълнение. За тази цел Столичният инспекторат трябва да залови в три еднакви грешки някоя от фирмите по чистотата и да им изпрати предупреждения. По-голямата част от общинските съветници взеха решението си в понеделник, без да са чели концесионните договори с анексите към тях и без информация от инспектората за изпълнението на контрактите.

Гласуването в понеделник затвърди впечатленията за формиращо се ново мнозинство в СОС. Месец след като ССД, “Гергьовден”, БЗНС – НС и “Демократи за София” гласуваха с БСП и НДСВ за нов изпълнителен директор на “Топлофикация - София”, това се повтори и с концесията по чистотата.

Очаква се мнозинството да се затвърди при следващото попълване на борда на столичното парно с двама души през тази седмица.

СДС и ДСБ се въздържаха да гласуват докладната на БСП с мотив, че общинският съвет няма никаква ясна идея какво се случи след евентуално разваляне на договорите с ДИТЦ, Волф и “Чистота”. Двете партии поискаха първо кметът Бойко Борисов да изготви пълен правен и финансов анализ на концесията и едва тогава да се изготвя предложение за нейното прекратяване.

Още когато оповестиха идеята за разваляне на концесионните договори, социалисти не отрекоха, че става дума за предизборна акция и трупане на точки за местните избори през есента на тази година.

Самият Бойко Борисов отдавна говори за прекратяване на концесионните договори, но до този момент няма реални последствия.

Споделяне

Още от България