СОС се отмята от конкурсите за шефове на общинските фирми

СОС се отмята от конкурсите за шефове на общинските фирми

След десет дни на заседание на Столичния общински съвет (СОС) ще се разгледа отмяната на приетата преди четири месеца наредба за назначаване на шефовете и управите на общински фирми след конкурс. Това реши  стопанската комисия на Столична община в сряда, когато бе прието предложението за отмяна на документа, внесено от нейния председател Пламен Илиев, който ръководи и групата на Демократи за София в СОС.

Почти без дебат същите хора, които преди време с овации приветстваха въвеждането на конкурс за шефовете на общинските фирми и поемането на изпълнението на конкретни бизнес планове, сега се отметнаха. С 8 гласа “за”, пуснати от съветници от БСП, НДСВ, “Гергьовден”, ССД, БЗНС – НС и вносителя от “Демократи за София”, 1 “против” и 2 “въздържал се” бе решено предложението на Илиев да влезе за гласуване в СОС.

Вносителят аргументира искането си с мотивите, че “наредбата затруднява управлението на общинските фирми” и “процедурите са тромави и трудно приложими”.

“Това, което направихте е безсрамие. Имаше достатъчно време тази наредба да бъде допълнена, но това така и не се случи”, заяви Вили Лилков от ДСБ. Според общинския съветник от БСП Данаил Кирилов отмяната на наредбата може да доведе до нормативен вакуум.

Наредбата за управлението на общинските фирми и дружества бе одобрена в края на октомври миналата година с безпрецедентното мнозинство в СОС от 40 гласа “за” и 12 гласа “въздържал се”. При приемането на документа самата стопанска комисия бе представила положително становище относно новата наредба.

Нормативният акт задължи членовете на управата на общинските фирми и председателите на бордовете им да се избират с конкурс и след защита на техните планове за управление пред общинска комисия и пред кмета. С него се даде правото на кмета на Столична община да уволнява шефовете на общинските фирми, ако те не постигнат финансовия резултат, който предварително са заложили.

Предложението на Пламен Илиев съвпада с изтичането на 4-месечния срок за преразглеждане на вътрешните правилници на общинските фирми според регламента, вече подлежащ на отмяна.

Ако това беше станало, всички шефове на общинските дружества и фирми трябваше да се явят на конкурс и да поемат конкретни отговорности за годишните финансовите резултати. Този акт би засегнал интересите на всички политически групи в СОС (без ДСБ и СДС), които имат свои хора в бордовете. Наредбата предвиждаше и намаляване на числеността на повечето бордове до трима души, създаването на електронен регистър за общински фирми и въвеждането на състезателна процедура при избора на партньори на общината за съвместни бизнес инициативи.

Въпреки че в началото наредбата бе окачествена като “революция” при управлението на общинските фирми и досега тя не е влязла в действие. Няма никаква информация дали дружествата са започнали да преразглеждат уставите си и да намаляват своите бордовете.

Тя скандално бе бламирана и при избора на изпълнителния директор на “Топлофикация” Наско Михов. Тогава СОС не прие избора на комисията, която излъчи Стоян Тодоров за този пост и назначи Михов с подкрепата на БСП, НДСВ, ССД, “Демократи за София”, “Гергьовден” и БЗНС-НС.

В последствие наредбата не бе спазена и при назначението на Лили Маутнер (ССД) и Петко Милевски (БСП) в борда на столичното парно. При издигането на двамата именно Пламен Илиев и общински съветници от БСП обявиха, че новата наредба не работи и се обявиха за партийно кадруване във общински фирми. Мотивът бе, че поемането на политическа отговорност за назначенията е по-добро от “неяснотите кой издига определен кандидат при провеждането на конкурс”.

Приетото от стопанската комисия предложение на Пламен Илиев предвижда да се създаде работна група, която да изготви нова наредба. Ако се отмени обаче сегашният документ, общината ще управлява собствеността си с противоречащ на законодателството нормативен акт от 1995 година.

В същото време комисията прие предложението на ДСБ да се задължи кмета Бойко Борисов да създаде специална комисия по контрол на концесиите за чистотата и водата на София.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?