СОС ще сезира Конституционния съд за закона за боклука на София

СОС ще сезира Конституционния съд за закона за боклука на София

С гласовете на десните партии, Столичният общински съвет (СОС) реши в събота да сезира Конституционния съд заради Закона за управление на отпадъците в област София-град, когато бъде приет окончателно. Проекозакона бе одобрен от парламента в сряда на първо четене с малко мнозинство от БСП и ДПС. Общинските съветници от БСП днес гласуваха "против" решението да се сезира съда.

В решението на СОС се посочва, че с приемането на закона "се отнемат присъщи правомощия и компетентност на Столичната община, залегнали в конституцията и в законите на Република България, както и в Европейската харта за местно самоуправление".

Съветниците призовават народните представители да не подкрепят на второ четене законопроекта поради неговата противоконституционност.

"В случай, че законът бъде приет на второ четене, призоваваме президентът да упражни правомощията си по налагането на вето и връщането му за повторно разглеждане", се посочва в текста на решението на СОС.

В случай че законът влезе в сила, СОС призовава депутатите, председателите на Върховния административен съд и Върховния конституционен съд, главният прокурор и омбудсманът да сезират Конституционния съд.

Ако законът за боклука бъде приет в сегашния му вид, в държавния бюджет ще постъпват всички средства от такса "смет" на столичани, а правителството ще получи право да определя нейния размер. Правителството ще сключва договори с фирми, които да почистват столицата.

Според съветниците одържавяването на таксата прави невъзможно построяването на общински завод за смет с пари от еврофондовете. Причината е, че София не може да осигури нужното съфинансиране за изграждането на съоръженията, ако не събира таксата за битови отпадъци.

ЕК вече предупреди, че ако този закон влезе в сила, България може да загуби предвидените евросредства за строеж на завод за боклука на София.

Съветниците отхвърлиха в събота две предложения на групата на БСП. Георги Кадиев поиска да бъде предложено в преходните и заключителните разпоредби на проектозакона да се запише, че действието му се ограничава от 1 юли до 31 декември 2009 г. Второто предложение беше на председателя на групата съветници от БСП Желю Бойчев и според него съветът трябваше да възложи на кмета на София след приемането на закона на второ четене да предложи конкретни промени в нормативната уредба на Столичната община, както и по отношение на структурата на Столичната община и на районните администрации.

Споделяне

Още по темата

Още от България