СОС в задънена улица за новия шеф на столичното парно

СОС в задънена улица за новия шеф на столичното парно

Столичният общински съвет (СОС) гласува два пъти в четвъртък срещу своето собствено предложение за избор на нов член на Съвета на директорите на “Топлофикация-София”. Ден по-рано специално създадената комисията за избор на човек за мястото на арестувания бивш шеф на дружеството Георги Рогачев реши това да бъде главният секретар на Агенцията за енергийна ефективност Стоян Тодоров. Той бе избран след четиричасово обсъждане късно снощи с подкрепата на 8 от членовете на комисията по избора и един въздържал се.

Зад неговото име категорично застанаха кметът Бойко Борисов, председателят на СОС Владимир Кисьов, главният секретар Росен Желязков, зам.-кметът по правните въпроси Юлия Ненкова и общинските съветници, излъчени от СДС, ДСБ и НДСВ. От заседанието са отсъствали представителите на Демократи за София и коалицията ДП, БЗНС и Гергьовден.

Срещу избора на Стоян Тодоров е възразил единствено представителят на БСП Мичо Райковски, който в последствие се изказа в подкрепа на другия основен претендент за поста Наско Михов. Твърди се, че Михов се подкрепя от червените.

Битка на лобитата в общината

Гласуването по време на заседанието в четвъртък всъщност се превърна в класически сблъсък между управляващата коалиция и десните, но на ниво местен парламент. Тодоров е работил заедно с Кисьов в Министерството на външните работи по времето на Надежда Михайлова, а Михов е бил съветник на бившия жълт министър на финансите Милен Велчев и колега на сегашния червен министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от АЕЦ “Козлодуй”.

При гласуването общинарите отхвърлиха номинацията с 22 гласа “за” и 33-ма “въздържали” се, като НДСВ обърна вота, а ДП, БЗНС, Гергьовден и Демократи за София също не подкрепиха Тодоров. Това наложи Кисьов да свиката председателски съвет между лидерите на политически групи, за да се разплете абсурдната ситуация.

Въпреки това номинацията на Тодоров отново бе предложена на гласуване при изричното напомняне, че Бойко Борисов и Владимир Кисьов стоят зад неговото име и са готови да поемат отговорност. И това обаче не помогна като втория път за него гласуваха 26 души при необходими 31, а 20 се въздържаха. 

За пореден път СОС се оказа неспособен да приеме обща позиция относно назначението на шеф на дружеството, разтрисано над седем месеца от скандали с източени средства и арестите на двамата му директори – първо Валентин Димитров, а по-късно и заместилият го Георги Рогачев.

Поради свиканото в петък Общо събрание на акционерите на “Топлофикация - София”, на което трябва да бъде избран петият член на Съвета на директорите, Владимир Кисьов свика извънредно заседание на СОС в петък сутринта.

Политическият цайтнот, в който изпадна СОС, обаче не показва никакъв изход от кадровата криза. Ако съветът не реши отново нищо, то неговите представители в дружеството ще останат без мандат за какво да глуват и Общо събрание няма да се проведе. Румен Овчаров също не съобщил пред Столична община свои намерения да издигне кандидат.

Това на практика означава, че “Топлофикация - София” ще продължи да се управлява от борд от четирима души – двама представители на общината и двама от ведомството на Румен Овчаров.

В момента изпълнителен директор е подкрепеният от Бойко Борисов член на съвета – Борис Тодоров, но той е регистриран като такъв само за вътрешноведомствените решения в “Топлофикация - София”. До избирането на пети човек пред трети лица регистрацията да представлява дружеството е на името на лежащия в ареста Георги Рогачев.

“Подарък за Овчаров”

“Истински съжалявам всички общински съветници, които участваха в комисията по избора”, коментира между двете гласувания кметът Бойко Борисов. “Сега подарихте “Топлофикация-София” на Румен Овчаров, за което му честитя”, каза още той и се зарече повече да не участва в комисии за одобряване на нов член на управата на дружеството от страна на общината, която притежава 58 на сто. “Вие доказахте, че не заслужавате децентрализация на местната власт, защото не можете да я защитите”, заяви Борисов.

Преди първото гласуване той описа Стоян Тодоров като човека, който може да убеди софиянци, че трябва да си плащат сметките за парно и най-подходящ от всички кандидатствали.

“Още не съм разбрал този подарък”, коментира Румен Овчаров изявлението на Борисов за оставеното му дружество. “Ще бъда много благодарен ако най-сетне, вместо да си разменяме реплики чрез медиите, започнем да предприемаме конкретни мерки за състоянието на столичното парно, защото времето си върви”, заяви той и припомни, че дружеството има дълг от 130 млн. лв. към “Булгаргаз”, който е с 30 млн. лв. повече от миналата година. “Положението е неспасяемо”, допълни министърът. 

Пред Mediapool съветници от БСП коментираха, че са се въздържали, защото не познавали Стоян Тодоров достатъчно добре и той не бил поел категорични ангажименти, че няма да повтори схемата за източване на дружеството, приложена от Димитров и Рогачев. Допълниха, че ще настояват отговорността за назначението на новия член на Съвета на директорите на “Топлофикация-София” да бъде поета от кмета Бойко Борисов и шефа на СОС Владимир Кисьов.

“Столичният общински съвет води топлофикацията към умишлен фалит и бързата ѝ приватизация, като целта е дружеството да попадне в ръцете на тройната коалиция”, заяви пред Mediapool Бойко Борисов.

По повод компроматната война срещу Овчаров, кметът коментира, че се радва, че Овчаров го смята за способен да накара част от ръководството на БСП да поиска отваряне на сметките на министъра в Швейцария и да му потърси отговорност за многобройните му пътувания зад граница.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?