СОС във вътрешна борба със страстта си по заменките

СОС във вътрешна борба със страстта си по заменките

Истинската вътрешна борба кипи сред членовете на Столичния общински съвет (СОС) по темата “за или против замените на общински имоти”. Преди два дни председателският съвет в СОС е обсъдил въпроса за предизборно ограничаване на разпоредителните сделки с имущество. По-голямата част от лидерите на политически групи в градския парламент са се изказали против замените, но са поискали до дневния ред на съвета да се допускат предложения за ликвидиране на съсобственост.

Въпреки това във вторник общинската комисия по бюджет и финанси прие 17 предложения за замени на имоти, 8 терена бяха продадени, а предизборно бяха удовлетворени 7 искания за срока за наемане на общински помещения.

За един ден общинските съветници одобриха преминаването в частни ръце на над 27 декара парцели, имоти и апартаменти за малко над 8 милиона лева. В това число влязоха на 10 дка терени в различни апетитни зони на града (идеален център, “Студентски град”, до бул. “Сливница”, “Хаджи Димитър”, “Подуяне”, район “Възраждане” и др.).   

В сряда тези решения бяха потвърдени и от стопанската комисия, но в същото време бяха отхвърлени от комисията по устройство на територията. Противоречивите сигнали на СОС в политиката на разпродажба на имущество ще останат тема и на следващия председателски съвет. Той трябва да се проведе в сряда вечерта.

Пред Mediapool лидерът на групата на СДС Стефан Иванов заяви, че ще предложи по време на съвещанието да се наложи мораториум върху всички видове разпоредителни сделки до изборите. Същото предложение бе направено от ДСБ преди два месеца, но бе отхвърлено от СОС.

В сряда групата на СДС гласува заедно с ДСБ срещу замените на имоти. Ден по-рано на бюджетна комисия Иван Нейков (СДС) подкрепи тези сделки като предлагаше увеличение на цените. В качеството си на член на стопанската комисия обаче Нейков не ги подкрепи.    

Кметът също се включи

Очаквано в сряда по темата за замените се включи и столичният кмет Бойко Борисов. С официално писмо той призова в сряда Столичния общински съвет (СОС) да прекрати замените на общински имоти срещу апартаменти.

Все още не е ясно дали призивът на Борисов ще предизвика и действия от негова страна. По закон кметът има право да налага вето и да връща за ново разглеждане вече приети решения на СОС, ако има съмнения за тяхната законосъобразност и целесъобразност.

До този момент Бойко Борисов не е проявил особено висока активност при връщането на решенията за замени. В сряда обаче той направи констатацията, че “на последните заседания от мандата се гласуват голям брой замени със съмнителен обществен интерес и морал”.

Над 10 сделки за разпореждане с общинско имущество бяха внесени в районните кметове на “Кремиковци”, “Люлин” и “Възраждане”, които според информации в кулоарите на СОС се надяват на подкрепата на ГЕРБ за нов мандат.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?