СОС вдигна ръце и от водната концесия

СОС вдигна ръце и от водната концесия

Председателският съвет на Столичния общински съвет (СОС) реши да остави въпроса за промяна на водната концесия в София за новите общинари, стана ясно във вторник. Преди седмица комисиите в съвета дадоха противоречиви сигнали по този въпрос като първо ресорната за инженерната инфраструктура одобри промяната, а водещата по стопанска политика я отхвърли.

“Всички председатели на групи в СОС се обединиха около становището, че е по-добре договорът със ”Софийска вода” да бъде оставен за следващия кмет и следващия градски парламент. Тази позиция стои много по-добре политически”, заяви пред Mediapool председателят на съвета Владимир Кисьов (СДС).

Промяната на контракта се състои в отпадане на клаузата за гарантирана печалба на концесионера на ВиК-услугите в столицата "Софийска вода".

Настоящият договор гарантира 21% годишна възвращаемост за концесионера върху собствения капитал на дружеството, който е 12 милиона лева. Това формираше сигурна печалба от близо 2.5 милиона лева годишно.

Концесията в този ѝ вид предвиждаше възможност, ако дружеството не успее да събере тази сума, остатъкът до нея да бъде платен от Столичната община, за да не стигне до неизпълнение на договора.

До окончателното разрешение на въпроса се стигна след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) върна за доразглеждане варианта за промяна на концесията. В него фигурираше клауза за възвращаемост 17%.

Другите постигнати резултати от предоговарянето на концесията са, че спешните ремонти на ВиК-мрежата се изключват от инвестиционната програма. Правото да решава кое е инвестиция и кое не е, също се дава изцяло на ДКЕВР.

Дружеството “Софийска вода” в момента е притиснато от ДКЕВР заради исканията му за по-висока цена на водата. Промяната на тези условия дават сигнал, че регулаторът може и да се съгласи след местните избори да повиши цената на кубика на 1.22 лв. с ДДС вместо сегашните 1.05 лв. Последното увеличение на цената бе през април тази година.

Пред Mediapool Кисьов заяви, че постигнатите резултати от кметската администрация са добри, но добави, че не бива да се допуска промяна в такъв важен договор да бъде защитена от заместниците на Бойко Борисов. В момента столичният кмет е в отпуска заради предизборната кампания. Ако съветът все пак бе благоволил да приеме промяната в концесията, тя трябваше да бъде разписана от и.д. кмета Минко Герджиков.

“Който и да спечели изборите, трябва много бързо да влезе в тази тема, предлагайки този въпрос за решаване. Мисля си, че за месец и половина нищо фатално няма да се случи”, добави председателят на СОС.

Освен договорът със “Софийска вода” за следващия състав на градския парламент остана приватизацията на “Топлофикация - София”, продажбата на Общинска банка, една от трите концесии за сметта и още редица други апетитни хапки от градската икономика.

Споделяне

Още от България