СОС затвори сергията за всякакви сделки

СОС затвори сергията за всякакви сделки

Месец преди местния вот Столичният общински съвет (СОС) окончателно хлопна кепенците и започна да отхвърля предложенията за извършване на всякакви сделки с имущество, независимо от това кой ги внася и за какво се отнасят. В четвъртък освен обичайните сделки за продажба на парцели, в които общината е съсобственик с частни лица, СОС гласува против и отдаване под наем на помещения за лавки и книжарници в няколко училища.

Присъстващите на заседанието станаха свидетели и на рядкото явление председателят на комисията по стопанска политика Пламен Илиев да протестира срещу разпоредителна сделка с имущество. Той определи като скандално предложението за предаване в частни ръце на 16 дка общински имот в ”Манастирски ливади” срещу цена от 45 евро на кв.м.

Общинските съветници отложиха разглеждането и на тази точка. Това се случи в отсъствието на кмета Бойко Борисов, който вече е в отпуск заради ролята си на претендент за втори мандат. До изборите и.д. кмет отново ще бъде Минко Герджиков.

Както Mediapool вече писа, председателският съвет на градския парламент взе решение да не се вкарват в дневния ред само преките замени по схемата - общински имот срещу апартаменти. Мотивите бяха чисто предизборни – да не се натоварва с допълнителен негативен имидж и без това поовехтелия публично СОС.

Политическите групи обаче явно са взели твърдото решение да се удържат при правенето на сделки до изборите. ”Имаше някои хора, на които явно не им беше гласувано нещо и те решиха да са срещу предложенията на другите”, обясни феномена председателят на съвета Владимир Кисьов. Практически това доказва съществуването на определено икономическо мнозинство в СОС, което се формира без партиен принцип и на базата на конкретни чисто рационални подбуди.

Изблици

Сесията на градския парламент също започна подобаващо с оглед на политическия сезон. Първо, общинският съветник от ДСБ Христо Кожухаров направи предложения СОС да се събере за специално заседание, на което да бъде направена равносметката за грешките,  допуснати през четирите години мандат. От тях трябвало да се поучат идните управници. Кисьов обаче не прие идеята като заяви, че ако някой е имал желание за това, е трябвало да го предложи преди да стартира предизборната кампания.

След това дойде ред на БСП, чийто общинският съветник Борис Цветков се поинтерсува пред всички защо се бави разглеждането на неговото предложения за преименуване на парк ”Оборище” в парк ”Владимир Заимов”. Закачката на социалистите е от момента, в който СДС и ДСБ решиха да излъчат за свой кандидат–кмет Мартин Заимов, който е внук на Владимир Заимов. Цветков обясни, че няма да остави този въпрос без последствия и ще го постави на председателски съвет.

Червеният PR бе последван от буен изблик на социална солидарност от ССД, чиито общински съветници решиха пред целия СОС да четат декларация в подкрепа на учителската стачка. Това видимо изнерви Кисьов, който прекъсна тяхната съчувствена пледоария и обясни, че градският парламент не е точното място за това. След това посъветва хората на Софиянски да си направят отделно предизборно мероприятие на тази тема.

Следващото заседание на съвета е на 11 октомври, като повечето преки наблюдатели на неговата работа очакват засилване проявите на загриженост от общинските съветници и политическите групи към проблемите на града.

Споделяне

Още от България