Чрез инвентаризация на всички оперативни дела

Сотир Цацаров активира МВР и ДАНС под свое командване

Целта е да бъдат образувани разследвания за корупция, контрабанда и наркотрафик и да се повдигат обвинения

Снимка: БГНЕС

Започва "пълна инвентаризация" на водените досега в МВР и ДАНС оперативни дела за корупция по върховете на властта, контрабанда и наркотици, като целта е където има достатъчно доказателства, да се образуват дела и да се привличат обвиняеми. Прегледът на делата, водени на практика под ръководството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който държеше юздите и на ДАНС, ще се извършва под ръководството на Върховна касационна прокуратура, с участието на МВР и спецагенцията.

Това бе обявено в понеделник след срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с вътрешния министър Цветлин Йовчев и и.д. председател на ДАНС Владимир Писанчев.

По оригинален замисъл на нея трябваше да присъства новоизбарният председател на ДАНС Делян Пеевски.

Среща в същия формат – на шефовете на трите ведомства, бе проведена в петък малко след като депутатът от ДПС бе избран за шеф на ДАНС и тогава бе анонсирано понеделнишкото ѝ продължение. По същото време лидерът на БСП Сергей Станишев се опитваше да убеди депутатите си, че ГЕРБ готви "заговори" срещу новата власт, но възпитаникът на правния факултет от ЮЗУ Пеевски е възможно най-подходящият избор за шеф на ДАНС, защото конкретен резултат трябвало да се види още в понеделник или вторник тази седмица. Неофициално се говореше, че ще има показни арести на свързани с ГЕРБ фигури и това ще обърне изцяло общественото мнение в подкрепа на Пеевски.

Същата вечер – петък – обаче София пламна от граждански протести срещу избраника на управляващите, който в събота обяви готовност да се оттегли от ДАНС. Както се разбра впоследствие, той дори не бил встъпил пълноценно в длъжност, защото бил положил клетва пред парламента, но не си подписал клетвения акт.

След като соченият за "решителен" Пеевски е извън ДАНС, не е ясно дали ще има бърза развръзка с арести, обиски и акции.

"Всичко, което е годно за реализация, да бъде действително вкарано в действие"

Преглеждането на оперативните дела ще бъде възложено на три работни групи, които ще бъдат оглавени от обвинители от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

"В състава на групите ще има прокурори от Софийската градска прокуратура или лица от ръководния състав на МВР и ДАНС. Те са три групи и ще извършат, ако мога така да се изразя, пълна инвентаризация на оперативните дела, които са действащи, по три основни направления. Първо – корупция по високите етажи на властта, включително корупция на магистрати. Второто направление – контрабанда. И третото направление – наркоразпространение и трафик на наркотици", заяви главният прокурор.

Той обаче уточни, че всъщност ще прегледат всички разработки, за да преценят по кои от тях са събрани достатъчно данни за образуване на дела и привличане на обвиняеми.

"Целта е да бъдат прегледани всички оперативни дела в МВР, както и в ДАНС и на базата на това...всичко, което е годно за реализация, да бъде действително вкарано в действие", каза Цацаров.

Една от първите му стъпки след встъпването си в длъжност в началото на януари т.г. бе именно инвентаризация на всички преписки в Инспектората към ВКП, който се занимава с разследване на сигнали срещу магистрати. Той подмени и състава на ключовата структура, като отстрани от ръководния ѝ пост Малена Филипова, назначена от предшественика му Борис Велчев.

Следствието поема делата на ГДБОП, докато се структурира новата агенция

 

Другата тема, която по думите на Цацаров е била обсъдена на срещата му с Йовчев и Писанчев, е делата, които до момента се водеха от разследващи полицаи в ГДБОП, да бъдат поверени от Националната следствена служба, докато не бъде завършена реформата в ДАНС, с която антимафиотите бяха пратени от МВР в агенцията.

 

"Ясно е, че до настоящия момент не са сформирани нито съответните дирекции по член 12 от този закон (Закона за ДАНС – бел.ред.), нито пък има лица, които са назначени на длъжност – разследващи агенти. Не защото няма воля за това, а защото просто има определени административни процедури, които трябва да бъдат изпълнени при преминаване на служебните правоотношения от ГДБОП в ДАНС. При това положение и при този създаден, да го нарека така – административен вакуум, който е неизбежен, ясно е, че разследването по делата не може да спре. С оглед на това сме предприели съвсем конкретни мерки, свързани с действията на наблюдаващите прокурори и при определянето на компетентните разследващи органи", каза още Цацаров.

 

Той не уточни какъв е приблизителният брой на делата в ГДБОП, тъй като това тепърва щяло да се установява по време на инвентаризацията, ръководена от ВКП. Посочи единствено, че "разследването по една немалка част от делата, досега разследвани от служители на ГДБОП" ще бъде поверена на следователи, които са "юристи с добър опит и нетолкова натоварени".

 

Тази мярка, според Цацаров, е наложителна, тъй като не може да се допуска никаква забавяне по разследванията, особено по такива със задържани.

 

Главният прокурор, вътрешният министър и временният шеф на ДАНС са обсъдили и две конкретни разследвания – на отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо и на атентата в Сарафово, извършен през юли м.г.

 

"Никой не казва, че не е работено, но конкретен резултат все още няма", коментира Цацаров в отговор на въпрос дали това означава, че по тези два случая не е водено ефективно разследване.

Не били обсъждани конкретни дела с Делян Пеевски

 

По повод петъчната среща с Пеевски Цацаров заяви, че са обсъждали "единствено и само провеждането на днешната среща".

"Смятате ли, че главният прокурор знае кой си е подписал акта за встъпване или не? Ако смятате, аз не мисля така", каза още Цацаров в отговор на въпрос в какво качество при него е бил поканен Пеевски, след като на следващия ден стана ясно, че той все още не е встъпил в длъжност и възнамерява да се оттегли от поста заради масовото обществено недоволство.

"Г-н Пеевски е поканен на днешната среща (в понеделник – бел.ред.). Вместо него тук присъства г-н Писанчев. Вижте, аз не търся обяснение на това кой идва на срещата, аз искам работа, разбирате ли? Обяснението, ако за вас е защо тук не е г-н Пеевски, моят отговор е следният – аз не работя с конкретна личност, аз работя с институция. Аз самият нямам съзнанието, че съм конкретна личност, важното е да има работа между институциите. Това, което се прави в момента са мерки за съвместна работа. Ако още чакаме, ще дойде време, в което обществото няма нас да чака", добави главният прокурор.

Вече е говорено с Писанчев за възможността да оглави ДАНС

По повод думите на премиера Пламен Орешарски в понеделник сутринта, че Писанчев бил възможна кандидатура за титуляр на ДАНС вместо Пеевски, и.д. шефът на агенцията каза, че вече е водил разговори по този въпрос. Не уточни обаче с кого.

"Това е само възможност, защото може би ще има и други кандидатури... Няма да коментирам "Галерия", ще я коментира прокуратурата", добави Писанчев, запитан дали смята, че участието му в скандалната разработка, по която в края на мандата на тройната коалиция бяха подслушвани политици и журналисти, може да отключи нова вълна от протести при евентуално негово назначение на ръководния пост в агенцията.

На въпрос какво е правил Делян Пеевски в агенцията при положение, че така и не встъпи в длъжност като неин председател, настоящият ѝ временен шеф заяви лаконично, че депутатът се опитвал "да види каква е структурата".

"Дами и господа, положението още е неопределено, може ли да оставим нещата да се развиват...", призова още Писанчев с уточнението, че "няма да коментирам политическите решения, аз съм експерт".

Цветлин Йовчев също не пожела да коментира скандала около неуспешното "повишение" на Пеевски, защото нямал какво да добави към позициите, изразени от премиера Орешарски и от лидерите на БСП и ДПС – Сергей Станишев и Лютви Местан.

"Искам да ви уверя, че още от първия момент работим много активно, както в МВР, така и в ДАНС по подготовка на тази трансформация, която няма да е лека от логистична и организационна гледна точка", добави Йовчев, който е бивш шеф на ДАНС.

Силовият вицепремиер бил необходим заради реформата в сектора

 

По повод изненадващото изявление на министър-председателя от петък, че предлага структурна промяна в правителството, чрез която Йовчев да бъде назначен и за вицепремиер, вътрешният министър каза, че това е необходимо заради реформите в сектора за сигурност. При съставянето на кабинета "Орешарски" бе обявено, че няма да има силов вицепремиер, както бе при ГЕРБ.

 

"Наличието на вицепремиер има смисъл тогава, когато има реформи, и то сериозни реформи, които касаят повече от една сфера и област или повече от едно министерство и тогава те трябва да бъдат възложени и оглавени от някой, който има правомощията да проведе и да е овластен да проведе такива реформи. Тогава има смисъл от назначаване на вицепремиер. Дали това ще стане или няма да стане – това е въпрос, който тепърва ще се решава", поясни Йовчев.

Помолен да коментира качествата, които трябва да притежава бъдещият шеф на ДАНС, той заяви, че "трябва да отговаря на всички условия, които са по закон и наред с това трябва да има и съответните морални и политически качества". Не поясни какво има предвид под "политически качества" при положение, че агенцията по принцип е деполитизирана.

"Считам, че г-н Писанчев е един прекрасен професионалист, който се ползва с авторитет не само в България, но и сред международните ни партньори. И който е човек, който е безспорно почтен и има моралните качества да направи това", добави Йовчев.

МВР шефът обаче не пожела да коментира дали Делян Пеевски се доближава до тези квалификации, тъй като не го познавал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?