След като четирима членове на ВСС се отметнаха от номинациите си

Сотир Цацаров бе избран за главен прокурор още на първи тур

Диана Ковачева скандално не даде възможност да се гласува за останалите две кандидатури

Сотир Цацаров

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра председателя на Пловдивския окръжен съд и фаворит на управляващите Сотир Цацаров за нов главен прокурор на България. Той спечели още на първи тур с гласовете на 18 членове на съвета, срещу трима "против" и трима "въздържали се".

Вотът на 24-те членове на ВСС с право на глас показва, че със сигурност четирима от тях не са подкрепили кандидатите, които самите те са издигнали.

Другият скандал, при това очакван, беше, че министърът на правосъдието Диана Ковачева, която председателства ВСС, но няма право на глас, не даде възможност да се проведе гласуване за останалите двама кандидати – Борислав Сарафов и Галина Тонева.

Всеки от тях бе издигнат от по петима членове на съвета. Хората, които не подкрепиха Цацаров на първия тур обаче бяха едва шестима. Самият той пък влезе в заседателната зала на съвета и започна да дава интервю за БНТ веднага, след като Ковачева сложи край на гласуването.

По неофициална информация на Mediapool "против" са гласували Галина Карагьозова (съдия, парламентарна квота, БСП), Калин Калпакчиев (съдия, съдебна квота) и Юлия Ковачева (съдия, съдебна квота). "Въздържали се" пък са останали Камен Ситнилски (прокурорска квота), председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев и Елка Атанасова (прокурорска квота). Ситнилски бе сред хората, които издигнаха номинацията на Тонева.

Това развитие на събитията допълнително потвърди отдавнашните съмнения за задкулисна уговорка за избора на Цацаров и симулация на конкуренция в процедурата за пред Брюксел, откъдето само преди ден за пореден път обявиха, че следят изкъсо ситуацията в София, настоявайки още веднъж вотът за главен прокурор да бъде таен.

След края на очевидно предизвестеното гласуване Цацаров даде пресконференция за журналистите, на която обясни, че по никакъв начин не го смущава гласуването. Уточнявайки лаконично, че не той е автор на правилата, по които бе избран.

След множество настоявания все пак да коментира спорния начин, по който протече изборът и вероятността за извънреден доклад на ЕК, новият главен прокурор заяви: "Ако процедурата се окаже опорочена, смятате ли, че няма да се почувствам засрамен от държавата, в която живея?"

"Беше достатъчно оспорвана процедура, всички кандидати заслужават уважение. Сега е в ръцете на президента да подпише", каза още Цацаров.

По повод признанието му, че е чел делото за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, заведено от Мирослава Тодорова, магистратът добави: "Винаги чета дела. Какъв е проблемът?" След което уточни, че винаги се запознавал с дела, които са разпределени в неговия съдебен район "извън нормалната процедура".

Позицията му очаквано бе подкрепена от представляващата ВСС Соня Найденова (ГЕРБ, парламентарна квота), която коментира, че не вижда "нищо противозаконно в това Цацаров да е чел делото".

"Първо ще си създам екип, а после веднага ще се започна с изпълняване на препоръките от юлския доклад. Ще направя анализ на състоянието на прокуратурата, което се иска от ЕК", заключи Сотир Цацаров.

Двамата му опоненти Галина Тонева и Борислав Сарафов обаче далеч не бяха толкова убедени в прозрачността на вота, заявявайки, че биха искали да знаят каква подкрепа биха събрали.

"Ние сме в пълна неяснота колко членове на съвета биха ни подкрепили", заяви зам.-главният прокурор Тонева, докато шефът на Апелативната спецпрокуратура Сарафов дори не успя да се включи адекватно в пресконференцията. Не каза категорично и дали би обжалвал резултатите от гласуването.

"След като г-н Цацаров встъпи в длъжност, ще си подам оставката пред него и той ще реши дали да я приеме", добави Тонева с уточнението, че като съдия никога не е чела дела, които не са разпределени в нейния съд.

На фона на над 10-часовото изслушване и гласуване по процедурата за избор на главен прокурор дискусията между членовете на ВСС продължи по-малко от час. Тя започна с абсурдния призив на правосъдния министър Диана Ковачева, която поиска от членовете на ВСС да не казват за кого ще гласуват, явно криво разбрала вчерашните предупреждения на Брюксел.

Най-дълго изказване направи Калин Калкпакчиев (съдия, съдебна квота), който обобщи цялата налична информация за Сотир Цацаров (симулативната сделка с имот, обвързаността му с МВР покрай пистолета-награда и т.н. - бел.ред.) и каза, че той не притежава изискваните нравствени качества да заеме поста. Калпакчиев призова да се гласува за Галина Тонева и припомни, че тя се ползва с уважение и има подкрепата на ЕК.

Множество от поддръжниците на Цацаров му се обидиха, а Ясен Тодоров и Михаил Кожарев го обвиниха, че изразява мнението си в разрез с правилата за избор на главен прокурор и дори, че нарушава Закона за съдебната власт. Тодоров заяви и, че изказването на Калпакчиев е "копи пейст" от информации на "два сайта, една телевизия и три вестника".

На този фон по-цветни беше изказването на Васил Петров, който цитирайки Дънов каза на Калпакчиев, че той "плюе върху ангели", имайки предвид себе си и останалите във ВСС. По време на дискусията Диана Ковачева сътвори поредния си скандал за деня, казвайки на Калпакчиев да спре да чете предварително написаната си реч. Общото в изказванията срещу Калпакчиев бе, че говорещите до един заявиха, че и трите кандидатури са достойни да бъдат избрани, но не посочиха с какво Цацаров ги превъзхожда.

Цялата ситуация около вота иглежда допълнително опорочена и от факта, че фирмата производител на системата за гласуване във ВСС "ЕОС електроникс" категорично отказа да предостави на Mediapool техническите спесификации за системата, позовавайки се търговската тайна. Въпреки че технологията е изцяло изплатена още през 2000 г. и, че в случая ставаше въпрос за съмнения за възможност за манипулация на вота по толкова важен за обществото и държавата избор.

Тези съмнения назряха още преди седмици, когато мнозинството в съвета реши да подложи на гласуване кандидатурите по реда им на издигане, след което моментално бе внесена именно номинацията на Цацаров. Още тогава бе прокарана и идеята, ако първият подложен на гласуване събере необходимия му минимум от 17 гласа, да не се гласуват останалите двама номинирани.

Потвърдиха се и съмненията, че залогът при избора на новия състав на ВСС през септември е бил именно да бъде съставено подходящо мнозинство от съдебни кадровици, които да изберат за главен прокурор Цацаров. След серия от скандали около начина на излъчване на делегати на съдийското събрание, съдебната квота се оказа доминирана от приближени именно на пловдивския съдия и подкрепящото го лоби в магистратурата около шефа на Върховния административен съд Георги Колев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?