Сотир Цацаров е подвел ВСС за имотната сделка на жена си

Сотир Цацаров. Сн. БГНЕС

Кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров е излъгал Висшия съдебен съвет, че съпругата му Меглена Цацарова е платила данъците по реална цена на купената през 2008 г. овощна градина в пловдивско, съобщи сайтът "Бивол", позовавайки се на данни в имотния регистър и предоставени от Цацаров документи пред ВСС.

Цацаров, който е председател на Пловдивския окръжен съд, бе изслушан на 10 декември в Етичната комисия на ВСС. Той трябваше да отговаря за имотна сделка на съпругата му Меглена, която е нотариус. През 2008 година тя и нейна близка (също нотариус) решават да купят овощна градина. Сделката е сключена, но по молба на продавача двете се съгласили да впишат симулативна цена от 1000 лева в договора за покупко-продажба, вместо реалната цена от близо 120 000 лева.

Две години по-късно на Цацарова ѝ се налага да води дело за същата овощна градина, защото става жертва на имотна измама в семейството на продавачите, което създава проблем със собствеността. Именно по време на това дело пред съда в Кърджали адвокатът на Цацарови признава за записаната симулативна цена.

Този проблем обаче води до друг при кандидатирането на Сотир Цацаров за главен прокурор. По време на цялата си предизборна кампания Цацаров признава, че в договора за продажба е записана симулативна цена, но твърди, че е записал реалната в имотната си декларация. Магистратът казва още, че е платен в пълен размер до реалната цена и еднократният местен данък, който се дължи при покупка на имот. В Пловдив той е 2% от стойността на имота. Пред Етичната комисия на ВСС Цацаров заявява, че плащането на данъка в пълния му размер е станало на датата, на която са осъществени сделките.

Проучването на сайта "Бивол" обаче показва, че това не е така. От документите, предоставени на ВСС, става видно, че Меглена Цацарова е платила общо 10 лева данък на община Пловдив за покупката на имот. Това е точно 2% от 500 лева, което е нейната идеална част от купената "за 1000 лева" овощна градина.

Едва две години по-късно Цацарова внася останалите 1181 лв., които би трябвало да плати още в началото, ако бе признала за истинската цена на имота. Заради закъснялото плащане, нотариусът плаща и лихва от 332.93 лв. Едно от обясненията за внасянето на този данък е, че Цацарова вече води дело за него пред съда в Кърджали и за това е нужно да се докаже истинската цена на имота.

Етичната комисия на ВСС вероятно е заплетена в числата, защото на датата, на която Цацарова плаща 10-те си лева данък за овощните градини, тя плаща и 1157.87 лева данък за покупката на имот. Това обаче е друг имот – апартамент и изба, а цената му напълно съвпада с платения данък от 1157 лева, разкрива сайтът "Бивол".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?