Първи структурни размествания

Сотир Цацаров изненадващо инспектира прокурорския инспекторат

Проверяват се заведените преписки, има запечатани кабинети на обвинители

Сотир Цацаров изненадващо инспектира прокурорския инспекторат

Новият главен прокурор Сотир Цацаров е разпоредил изненадваща проверка в Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП), създаден в този му вид от предшественика му Борис Велчев, научи Mediapool във вторник.

Целта на инспекцията е да бъдат проверени всички преписки, водени от структурата, ръководена досега от Малена Филипова. Според източници от държавното обвинение, проверяващите ще установяват, както причините за образуването им, така и дали липсват някакви документи.

За целта дори са били запечатани някои от кабинетите, в които работят колеги на Филипова в инспектората. Според първоначалната информация е бил ограничен достъпът само до тези стаи, в които не е имало прокурори, така че да се гарантира, че всички налични преписки в тях ще останат вътре. Както и да не се допусне възможността, ако има липсващи, те да се появят впоследствие.

Неофициалните очаквания са, че ако бъдат установени нарушения във воденето на преписки, Цацаров ще предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) образуване на дисциплинарни производства, а при данни за престъпления, ще започнат и разследвания.

Един от ангажиментите на Цацаров, включени в концепцията му, представена пред ВСС още преди избора, бе да засили ефективността на вътрешния контрол в държавното обвинение. Това на практика е невъзможно без преструктуриране на инспектората.

Малена Филипова бе назначена за негов ръководител от предишния главен прокурор и остана на този пост до края на мандата му. Една от основните критики към Велчев и неговия екип бе, че не се случи дългоочакваното пълно прочистване в държавното обвинение след ерата "Филчев". По неофициални данни на "Капитал" Филипова и останалите ѝ колеги на практика вече се водят "разформировани" от Цацаров.

Информацията за работата на Инспектората към ВКП, която през годините е достигала до медиите е оставяла впечатлението, че тази структура е своеобразна кутия на Пандора в прокуратурата, където се препращат всички жалби и сигнали срещу магистрати. Обстоятелството, че голяма част от образуваните след това преписки са срещу "неизвестни извършители" обаче, провокира съмнения в съдебните среди, че се използват по-скоро за изнудване и търговия с влияние, отколкото за ефективно разследване.

 

Това се прояви като симптом и около скандала "Марковска", след като президентът Росен Плевнелиев реши изненадващо да бойкотира клетвата ѝ като конституционен съдия. Формалният му аргумент бе подадена от тогавашния и.д. главен прокурор Бойко Найденов информация, че имената на Венета Марковска и на близкия ѝ приятел Георги Георгиев "протичат" в досъдебно производство за корупция, търговия с влияние и пране на пари срещу неизвестен извършител.

 

Именно заради този развой на случая от Съюза на съдиите в България поискаха от ВСС да направи проверка в прокуратурата и да оповести в колко и какви точно дела, по които няма повдигнати обвинения, попадат имена на съдии, прокурори и следователи. Съветът обаче мълчаливо отказа да се занимава с този въпрос и така на практика се лиши от възможността да установи какво е състоянието на инспектората.

 

Според магистрати фактът, че първата реформаторска стъпка на Цацаров е предприета именно там, но тайно, без мотиви и още преди да са обявени резултати от т.нар. инвентаризация, провокира сериозни съмнения за целта му - дали не използва ситуацията, като формален повод, за да овладее цялата налична информация в инспектората в полза на задкулисни интереси, всявайки страх в системата.

 

Решението проверката да се извършва "на тъмно", успоредно с фактическата подмяна на състава на подобен отдел, е в тотално противоречие с препоръките от последния мониторингов доклад на ЕК за напредъка на България, засягащи необходимите структурни промени в прокуратурата.

 

"Новият главен прокурор следва да получи мандат да проведе реформа в структурата, процедурите и организацията на прокуратурата въз основа на независим функционален одит и в сътрудничество с външни експерти", се казваше в заключенията на евроекспертите. Самият Цацаров пък декларира след клетвата при встъпването си в длъжност, че основен приоритет в работата му ще бъде именно изпълнението на препоръките от Еврокомисията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?