Сотир Цацаров: Политически рейтинг не се прави върху трупове

Сотир Цацаров: Политически рейтинг не се прави върху трупове

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че със спекулациите около убийството на русенската журналистка Виктория Маринова, е бил задействан преднамерен сценарий, който да покаже, че България убива разследващи журналисти.

"На по-ранен етап бе задействан преднамерен сценарий, който целеше да покаже, че България убива разследващи журналисти. Победи истината, но този сценарий ще се повтаря и има своите политически измерения. Политически рейтинг не се прави върху трупове". Това каза Сотир Цацаров в интервю за Нова телевизия.

Той повтори, че прокуратурата не е изключила нито една от версиите за убийството на Маринова. Тялото на 30-годишната водеща по русенска телевизия беше намерено на 7 октомври и получи широк международен отзвук.

За жестокото престъпление беше задържан и обвинен 21-годишния Северин Красимиров. Очаква се той да пристигне в България в сряда вечерта с полет от Франкфурт. Младежът беше арестуван в Германия.

"Бързото разкриване е резултат на професионална работа и доброто стечение на обстоятелствата", заяви Сотир Цацаров. "Става дума за грубо, брутално нападение под въздействието на наркотици и алкохол, чиято цел е била сексуално посегателство", допълни той.

"Това, по което се работи в момента е свързано с версията за спонтанно нападение", каза Цацаров. Той допълни, че предстои разпит на заподозрения за убийството Северин Красимиров щом пристигне у нас.

Главният прокурор смята, че престъплението надхвърля поръчково нападение, заради жестокостта и бруталността, с която е извършено.

Според Цацаров престъплението не е планирано и е спонтанно предвид това, че е извършено посред бял ден, на обществено място. Контактът между жертвата и убиеца е бил "абсолютно случаен" и в деня на убийството. Няма доказателства двамата да са се познавали преди това или Вероника Маринова да е била следена.

На разпитите в Германия Северин Красимиров е отказал да говори за сексуално посегателство, но доказателствата са категорични, каза Цацаров.

Главният прокурор допълни, че не са изключили нито една версия досега.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?