Сотир Цацаров призова магистратите първо да дадат, а после да искат

Главният прокурор Сотир Цацаров, сн. БГНЕС

"Не може съдебната система само да иска увеличение на бюджета. Тя трябва и да даде нещо срещу това". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в четвъртък преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Според него съдебната власт не може да разчита само на държавния бюджет, а трябва да покаже, че част от парите се осигуряват чрез ясна програма за намаляване на разходите.

"Защото има достатъчно резерви. Не малка част от (исканото) увеличение на заплатите в съдебната система може да се обезпечи с добре обмислени мерки и крайно време е те да започнат. Но нека не се лъжем, ще бъдат болезнени, но са необходими действия", каза главният прокурор.

Цацаров напомни, че вътрешните икономии няма да са достатъчни. Той каза, че държавната приходна администрация трябва да събира вземанията на съдебната власт, но не го прави.

Както Mediapool вече писа, българите дължат близо 750 милиона лева на съдебната система, но НАП не прави нищо да събере тези пари. Това е бюджетът на цялата система за година и половина. Данните показват, че един единствен човек дължи 1/3 от тези пари. Позицията на финансовия министър Владислав Горанов е, че НАП си има друга по-важна работа, вместо да събира тези пари. Сотир Цацаров разкритикува тази политика на изпълнителната власт.

"Не може да се трупат изпълнителни листове. Не може да продължава по този начин – осъждат те на глоба, ти не я плащаш, но и никой не те търси и резултатът е – пари няма. Ние трябва да кажем – необходими са ни толкова милиона, от тях вие трябва да дадете толкова, защото законът ви задължава, а останалото ще дадем ние. В тази държава всеки реже от себе си. Ние не сме зрители, резерв има. Целта на диалога е да постигнем прагматично решение. Не съм привърженик на това да си извиваме взаимно ръце", каза главният прокурор. Той обясни, че прокуратурата вече е орязала всички свои излишни разходи за своята администрация и няма повече резерви.

На въпрос дали не трябва да се съкрати и администрацията на Висшия съдебен съвет, която в последните месеци нарасна значително, главният прокурор каза: "Администрацията на ВСС не е на прокуратурата. Примерът трябва да дойде от ВСС."

Целият този разговор започна заради решението на ВСС да увеличи с 12% заплатите на магистратите от началото на ноември. Пари за поддържане на тези заплати има само до края на тази година, защото съдебният съвет няма да има ресурс да ги поддържа през цялата 2016 година. Председателят на ВКС Лозан Панов инициира в сряда среща между тримата големи в съдебната власт и финансовия министър, но тя не доведе до нищо.

След разговорите Панов каза, че "диалогът продължава", а ВСС трябва да започне реформи и съкращаване на излишни съдилища, за да получи повече пари през 2016 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?