Сотир Цацаров сам реши да свали от поста окръжния прокурор на Хасково

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров свали със своя заповед окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев. Това се случи ден след като съдът го възстанови на тази позиция. Ванчев бе отстранен от шефската си позиция в прокуратура от Висшия съдебен съвет (ВСС) по настояване на главния прокурор. Причината бе, че срещу Ванчев се водело дело за документно престъпление.

Административният съд обаче отмени това решение на ВСС, защото стана ясно, че срещу прокурора не е било повдигнато обвинение. Така Ванчев бе възстановен на поста окръжен прокурор на Хасково.

Ден след това обаче той бе командирован със заповед на Сотир Цацаров като редови прокурор в окръжната прокуратура в Пловдив. Според Правилата за командироване, приети от ВСС, административните ръководители не могат да бъдат командировани за изпълнение на служебни задължения в други органи. Законът за съдебната власт не въвежда такава забрана.

В петък главният прокурор Сотир Цацаров и неговите заместници Борислав Сарафов и Пенка Богданова отидоха на посещение в Хасково и там ръководителят на прокуратурата обясни, че правилата на ВСС не са задължителни.

Цацаров заяви пред местните медии, че Хасково е регион, в който има ръст на престъпността, а качеството на работата не е добро.

"Констатациите са ясни, нарастване на престъпността и резултати, които съвсем не са адекватни на тази това, което се очаква от тази прокуратура", обясни главният прокурор.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?