Соцактивът поиска комисия за капиталите на Бойко Борисов

Соцактивът поиска комисия за капиталите на Бойко Борисов
Столичният соцактив поиска парламентарна комисия “Анти-Бойко Борисов”. Това стана късно в понеделник на среща на софийските социалисти с министрите Румен Овчаров и Радослав Гайдарски.

След дискусията участници в срещата разказаха, че членът на Висшия съвет Тихомир Стойчев е настоял да бъде направена специална анкетна парламентарна комисия, която да установи връзките му със сенчестия бизнес и по какъв начин е натрупал капиталите си настоящият кмет на София по времето, по което е бил главен секретар на МВР.

“Как може един пожарникар да бъде допуснат да стане главен секретар на МВР, а после и кмет на София”, е запитал Тихомир Стойчев.

По думите му управляващите трябва да помислят за точни и ясни критерии в законите за заемането на различните длъжности, за да не се допускат подобни неща.

Битката на Румен Овчаров срещу Бойко Борисов по скандала с “Топлофикация” е битка на цялата партия, посочил още Стойчев. Или тази битка ще бъде наша обща, или ще я загубим, заявил бившият шеф на ЦСБОП, аплодиран от социалистите.

По време на срещата било подчертано, че именно министър Овчаров е бил двигателят за разкриване на злоупотребите в столичната “Топлофикация”, а кметът Бойко Борисов си е приписал заслугите затова.

Също с ръкопляскане софийските социалисти са подкрепили репликата на председателя на градската организация Румен Овчаров, че не е необходимо да се номинира Георги Първанов за кандидат-президент и това да се гласува, тъй като той има единодушната подкрепа на соцактива в София.

Първанов е подкрепен за кандидат-президента на левицата от четири от софийските районни организации.

По време на дискусията в залата на “Позитано” 20 остри атаки не е имало нито срещу НДСВ, нито срещу ДПС, а само срещу кмета Бойко Борисов.

В своето експозе Румен Овчаров е обяснил драмите около “Топлофикация” - София, както и възраженията на НДСВ към негови законопроекти и иниицативи.

Аз казах, че НДСВ се опитва да си възстанови имиджа, обясни след дискусията Овчаров.

Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски пък обяснил, че няма как да се уволняват заради нелоялност хора от средния ешелон на властта.

“Понякога откриваме един или друг чиновник от средния ешелон на властта, който е доказал своята нелоялност, но няма как да го уволним, защото се оказва коалиционен партньор” е обяснил пред социалистите Радослав Гайдардски.

Според Овчаров в момента е в ход вторият етап на атаката срещу управляващата коалиция. На първия етап атаките били, че тая коалиция няма да я бъде и ще се разпадне поради некомпетентност. Вторият етап на атаката се провеждал от тези, които нямат интерес от членството на България в ЕС.

Помолен за уточнение Овчаров каза, че става въпрос за икономически кръгове, без да конкретизира кои.

В отговор на софийски социалисти Румен Овчаров, който в рамките на обиколките на министри и зам.-министри от левицата в страната посети и Кърджали, е обяснил, че търканията с ДПС са на регионално ниво и то основно в смесените региони.

По негово мнение формулата 8-5-3, по която БСП, НДСВ и ДПС си поделиха властта на квотен принцип, трябва да бъде променена. Основният проблем е, че НДСВ и ДПС, управлявали заедно предходните четири години, са заели своите позиции и в момента има недоволство на социалистите от недостатъчната реализация на кадровия им ресурс. Това обаче може да се реши в работен режим по места.  

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?