Социалдемократът Стефан Льовен отново бе избран за премиер на Швеция

Стефан Льовен (дясно) след гласуването в парламента

Шведският парламент преизбра лидера на социалдемократите Стефан Льовен за премиер на страната.

Това ще е втори мандат на поста за Льовен, който е министър-председател на Швеция от 2014 г. (след парламентарните избори на 9 септември като изпълняващ длъжността).

115 депутати от 349-членния еднокамарен парламент, Риксдага, гласуваха в подкрепа на премиера при 153 против и 77 въздържали се.

В Швеция, за да бъде утвърден министър-председател, е достатъчно да няма мнозинство срещу него в парламента, отбелязва Ройтерс.

Гласуването сложи край на политическата безизходица, в която Швеция изпадна преди повече от четири месеца след парламентарните избори през септември, които не излъчиха ясен победител. Тогава левоцентристката коалиция начело с Льовен и десноцентристкият съюз на практика получиха равни резултати и националистическата, антиимигрантска партия Шведски демократи, която постигна силен резултат, изглеждаше в позиция на балансьор.

Миналата седмица обаче премиерът социалдемократ постигна историческа сделка с Партията на центъра, Либералите и Зелените. Така той получи подкрепата на десно- и левоцентристки формации и не позволи на Шведските демократи да имат глас в политиката, отбелязва Ройтерс.

Франс прес посочва, че в съответствие с договореното програмно споразумение новото правителство на малцинството ще включва социалдемократите на премиера и Зелените и ще бъде поддържано в парламента от Партията на центъра и Либералите, които бяха в опозиция през първия мандат на Льовен.

При гласуването днес шведският премиер бе подкрепен от своите социалдемократи и от Зелените. Депутатите от Партията на центъра, Либералите и от Лявата партия се въздържаха, а колегите им от десницата гласуваха против Льовен.

Споразумението предвижда намаляване на данъци, дерегулация на трудовия пазар и на пазара на отдаване под наем на имоти. Кабинетът на Льовен ще бъде едно от най-крехките правителства в Швеция за последните 70 години. Общо четирите партии, участващи в споразумението, разполагат със 167 от 349 места в парламента, с осем по-малко от абсолютното мнозинство, за което са необходими 175.

При преговорите за формиране на коалиция партиите отказаха да си сътрудничат, заради неонацистките ѝ корени, с третата по големина политическа сила Шведски демократи, която постигна силен резултат на изборите на 9 септември.

Ян Бьорклунд, чиято Либерална партия подкрепи Льовен, отбеляза "как расистките и популистки партии са засилили позициите си по света", предаде Асошиейтед прес. Той посочи като пример американския президент Доналд Тръмп, френската партия Национален сбор на Марин Льо Пен и унгарския премиер Виктор Орбан.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?