Социалдемократи и консерватори отново ще управляват заедно Австрия

Михаел Шпинделегер и Вернер Файман

Австрийската народна партия и Австрийската социалдемократическа партия обявиха, че са се споразумели да формират коалиция, която да управлява през следващите 5 години, предадоха осведомителните агенции.

Канцлерът Вернер Файман, който е и председател на социалдемократите, заяви заедно с консервативния си колега - вицеканцлера Михаел Шпинделегер, че ще продължат сътрудничеството между партиите, които управляват от 2007 година. На продължилите със седмици преговори за новата коалиция и двете партии се опитваха да компенсират недостига от 24 милиарда евро в бюджета 2014-2018 г., дължащ се на променените прогнози за икономически растеж.

"Имаме голям общ проект: да изведем Австрия от кризата до 2018 година", заяви Шпинделегер. Новото правителство, което пак ще бъде ръководено от канцлера Файман и вицеканцлера Михаел Шпинделегер, ще се опита да върне бюджетния баланс до 2016 г.

От 1945 година насам, Австрия е била управлявана от широки коалиции в продължение на общо 37 години. И двете партии загубиха част от подкрепата си в полза на крайнодесните и евроскептични партии на парламентарните избори през септември, но въпреки това запазиха първите места с 26,82 на сто и 23,99 на сто от гласовете.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?