Социалдемократи и либерали се отметнаха от споразумение в евопарламента

Социалдемократи и либерали се отметнаха от споразумение в евопарламента

Християндемократите, най-голямата група в Европейския парламент, започнаха офанзива да си върнат председателството на институцията, обвинявайки конкурентите си - социалистите и либералите - че действията им са в интерес на популистите, предаде Франс прес.

Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП), изрази на пресконференция възмущението си, че социалдемократите и либералите от групата Алианс на демократите и либералите за Европа (АЛДЕ) се отказват от предишното споразумение, предвиждащо редуване на председателския пост. Новият председател ще бъде избран на 17 януари.

ЕНП спечели европейските избори през 2014 г. и подкрепи избирането на социалдемократа Мартин Шулц за втори мандат начело на Европарламента, при условие че социалдемократите обещаят да подкрепят кандидата на ЕНП в началото на тази година. Социалдемократите обаче решиха да представят свой кандидат, италианеца Джани Питела. Групата на либералите издигна за свой кандидат белгиецът Ги Верхофстат.

"Всички, които вече не се придържат към това споразумение, са отговорни за нарастващото влияние на популистите в тази институция", заяви Вебер, порицавайки доскорошните си партньори. Той публикува за първи път предишното споразумение между трите формации. Сред подписалите документа на английски език са Манфред Вебер, Мартин Шулц и Ги Верхофстат.

"Днес за жалост виждам, че това споразумение е нарушено", добави той.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?