Социалдемократическият кандидат-президент на Румъния заплашен от затвор

Социалдемократическият кандидат-президент на Румъния заплашен от затвор

Кандидатът за президентските избори на румънските социалдемократи Мирча Джоана, който има реални шансове да ги спечели, може да бъде осъден на затвор, а имуществото му да бъде конфискувано, съобщава румънският всекидневник "Курентул".

Разследването на журналистите от изданието, основаващо се на официални данни и публични изказвания на семейство Джоана, е установило, че за една година кандидат-президентът е изразходвал повече средства, отколкото е спечелил. Според изчисленията семейство Джоана е изразходвало през 2008 г. почти двойно повече от спечеленото.

Изданието твърди, че парите идват от това, че Джоана като лидер на социалдемократическата партия, е продавал места в парламента и в министерствата и е вземал подкупи. Като се направят необходимите изчисления на базата на данъчните му декларации за 2008 г., става ясно, че при 270 238 леи, с колкото е разполагало семейство Джоана за разходи, са били похарчени 472 315 леи или с 202 077 леи повече.

Ако се докажат твърденията в журналистическото разследване, че Джоана е продавал министерски и депутатски места, лидерът на социалдемократите може да бъде съден, а предвиденото за това наказание е от една до пет години лишаване от свобода.

Освен това, ако не успее да докаже по какъв начин е изразходвал повече средства от това, което е спечелил, той рискува да му бъдат конфискувани парите и имуществото, както и да получи наказание за вписване на фалшиви данни в декларациите.

Мирча Джоана има най-големи шансове да спечели президентските избори в страната, сочи последното проучване на румънския Център за градска и регионална социология. Вотът е на 22 ноември, но прогнозите сочат, че нито един кандидат няма да събере 50% от гласовете и ще се стигне до балотаж на 6 декември.

Според резултатите от изследването Джоана има най-големи шансове да стане президент след втория тур на изборите, привличайки на своя страна по-голяма част от все още не решилите за кого да гласуват в сравнение със сегашния президент Траян Бъсеску.

Бъсеску най-вероятно ще получи най-много гласове на първия тур. За него биха гласували 33% от анкетираните, за Джоана - 30%, а за лидера на либералите Крин Антонеску - 18%.

На втория тур обаче решаваща роля ще имат гласовете на колебаещите се, 15 на сто от които биха дали гласа си за Мирча Джоана, 13 на сто за Бъсеску и 6 на сто за Антонеску.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?