Социалдемократите доближават по рейтинг консерваторите на Меркел

Мартин Шулц и Ангела Меркел

Левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) наваксва изоставането си по рейтинг в сравнение с консерваторите на канцлера Ангела Меркел. Това сочат резултатите от анкета, публикувана в сряда, по-малко от шест месеца преди федералните избори в Германия, предаде Ройтерс.

Според седмичното проучване на "Форса", поръчано от сп. "Щерн" и телевизия Ер Те Ел, подкрепата за Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и нейния баварски съюзник Християнсоциалния съюз (ХСС) е стабилна и остава на ниво 34 процента. ГСДП с новия лидер Мартин Шулц е добавила един пункт за седмица и може да разчита на 32 на сто от гласовете.

В анкетите на института "Форса" амплитудата на статистическата грешка е 2,5 пункта, което означава, че ХДС/ХСС и СДП са в изравнени позиции.

Антиимигрантската "Алтернатива за Германия" има седмичен спад от два пункта и сега резултатът ѝ е 7 процента - най-ниския от ноември 2015 г. в проучванията на "Форса".

Крайнолявата партия "Левите" с 8 пункта е трета в класацията, а Зелените и либералните "Свободни демократи" са с резултат 7 и 6 на сто съответно при 5-процентна бариера за влизане в Бундестага.

Изследването на "Форса", осъществено от 20 до 24 март, е обхванало около 2500 избиратели. Неговите резултати почти съвпадат с резултатите на проучване на института "Аленсбах" за вестник "Франкфуртер алгемайне", публикувани във вторник, отбеляза Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?