Социалдемократите и Зелените готови на преговори за коалиция с Меркел

Социалдемократите и Зелените готови на преговори за коалиция с Меркел

Две партии – Германската социалдемократическата (ГСДП) и "Зелените" са готови за предварителни разговори с канцлера Ангела Меркел за съставяне на коалиция, предадоха световните агенции.

Християндемократичният съюз на Меркел и съюзниците им от Християнсоциалният съюз (ХДС/ХСС) спечелиха парламентарните избори в Германия в неделя с 41.5% от гласовете, което е най-добрият резултат за последните 23 години. Това донесе на канцлера Меркел трети мандат и 311 депутати, като само 5 не ѝ достигнаха за абсолютното мнозинство в 630-местния Бундестаг.

Меркел, която германците наричат галено "мамчето", вече обяви, че няма да прави правителство на малцинството, а ще разчита на широка коалиция.

Това може да стане с подкрепата на ГСДП, която има 192 места или на "Зелените", което спечелиха 63 места в германския парламент. Лявата партия е четвъртата, която влезе в Бундестага с 64 места.

Трудни преговори с ГСДП за "голяма коалиция"

Председателят на опозиционната Социалдемократическа партия Зигмар Габриел обяви, че са готови за предварителни разговори с консерваторите на Меркел за възможността за "голяма коалиция". Това е станало в петък вечерта след извънредната партийна конференция в Берлин с участието на около 200 видни делегати. Решението е взето с мнозинство, като само петима са били против, а трима са се въздържали, предаде ДПА.

Финално коалиционно споразумение обаче ще трябва да бъде одобрено от мнозинството от над 470-те хиляди партийни членове. Това е непредвидим процес, който прави нереална перспективата за бърза сделка и може да усложни съставянето на правителството, отбелязва Ройтерс.

"ГСПД реши, че ние ще сме на разположение за проучвателни разговори с госпожа Меркел", каза Габриел в края на четиричасовото заседание, след като десетки активисти протестираха шумно пред партийната централа против "голяма коалиция", предаде Ройтерс.

"Партията обаче не отвори вратата за пълномащабни преговори", продължи Габриел. "Ако фрау Меркел ни покани на проучвателни преговори, ще поставим резултатите от тях отново пред партийните лидери, преди да решим дали сме открити за пълномащабни преговори".

Проучвателните преговори с консерваторите може да започнат още в понеделник. На базата на опита от миналото същинските преговори може да продължат до два месеца, отбелязва Ройтерс.

Според решението от петък всички 472 000 членове на ГСДП ще получат шанс да гласуват по всяко евентуално решение за сформиране на широка коалиция в средата на ноември, преди годишния партиен конгрес, който е насрочен за 14-16 ноември в Лайпциг.

Проучване на института "Форза" за списание "Щерн" сочи, че две трети от редовите членове (65%), са против влизането в коалиция с дълоггодишния съперник, а сред ръководните кадри на ГСПД съпротивата достига 70%. Анкетирани са 926 партийни членове, предаде ДПА.

"Работа на г-жа Меркел е да създаде правителство", каза Габрел. Той отбеляза, че неговата партия не се страхува да влезе в опозиция, нито от перспективата за нови избори, и няма намерение да се състезава с някогашните си съюзници - "Зелените", за благоволението на канцлера.

Зелената партия също готова за коалиция с Меркел

Зелената партия също е готова да започне проучвателни разговори с ХДС/ХСС за коалиция в случай, че канцлерът Меркел ги покани. Ръководството на "Зелените" взе решението също на сбирка в петък и даде да се разбере, че никой в редиците им не гори от особено желание да се съюзява с Меркел, според ДПА.

"Зелените" няма да влязат в каквато и да било коалиция, освен ако политиката ѝ не набляга на устойчивото развитие, заяви съпредседателят на партията Джем Йоздемир. Той посочи, че няма да участват в политика, която увеличава емисиите на въглероден диоксид, но уточни, че "Зелените" ще водят сериозни преговори, ако бъдат поканени.

Четиримата основни лидери искат да представят "Зелените" на евентуални предварителни преговори, макар че двама от тях подадоха оставка след изборната загуба.

Други шестима от "Зелените" се очаква да поемат щафетата, ако последват преговори по същество с Меркел.

Първоначалната делегация включва съпредседателката Клаудия Рот, която няма да се кандидатира за преизбиране, и Юрген Тритин, който се отказа от лидерския пост на парламентарната група, заедно с Йоздемир и Катрин Гьоринг-Екард. В същинските преговори ще бъдат включени новите парламентарни лидери, както и популярният премиер на провинция Баден- Вюртемберг Винфрид Кречман.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа