Социалдемократите избират лидер, който ще реши съдбата на коалицията на Меркел

Олаф Шолц

Германските социалдемократи ще обявят в събота резултата от гласуването за нов лидер, който да ги поведе след месеците на несигурност и фактически да реши дали да зареже недолюбваната им коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел.

Най-старата партия в Германия се държи в социологическите изследвания съвсем малко над най-ниските резултати в историята, регистрирани през юни, след като най-лошото ѝ представяне досега на европейските избори накара лидера ѝ Андреа Налес да подаде оставка.

Оттогава Социалдемократическата партия е въвлечена в надпревара за лидерския пост, чиято кулминация е гласуването на членската маса. Ако, както много социолози прогнозират, нито един кандидат не получи повече от 50 процента в събота, ще има балотаж, чийто резултат се очаква в края на ноември.

През декември изборът ще бъде одобрен на партийна конференция. СДП ще реши също дали да излезе от коалицията - ход, който вероятно ще предизвика предсрочни избори или правителство на малцинството, като и двата варианта са неприятни за обичащите стабилността германци.

Общо 12 кандидати се съзтезават с бюлетини по двойки. Най-известният и вероятен фаворит е финансовият министър и вицеканцлер Олаф Шолц, с партньорка от бившата комунистическа Източна Германия - Клара Гайуиц. Но неговият ангажимент към коалицията на Меркел ограничава привлекателността му сред редовите членове.

На мнозина от общо 426 000 членове на ГСДП им е дошло до гуша тяхната партия да крепи Меркел, която управлява най-голямата икономика в Европа от 14 години - 10 от които заедно със ГСДП. Те смятат, че партията се е сринала в сондажите заради прекалено големите си отстъпки пред консерваторите на Меркел по основната политика и трябва да се преоткрие в опозиция.

Слонът в стаята

Политическият анализатор Франк Декер от университета в Бон каза, че усилията на СДП да омаловажи обсъжданията за коалицията по време на надпреварата за лидерството, включила 23 изборни кампании в цяла Германия, са били напразни.

"Как ще продължат нещата с голямата коалиция е голям въпрос за членовете и той е "слонът в стаята" в надпреварата за лидерството", каза Декер, като добави, че мненията са разделени, но повече членове вероятно предпочитат напускане на правителството, отколкото оставане.

И СДП, и консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел вероятно ще загубят при предсрочни избори, докато подкрепата за Зелените се е удвоила след изборите през 2017 г..

Две от кандидатските двойки на СДП открито са за оставане в правителството, за да се прокара техният дневен ред за социална справедливост -двойката на Шолц и тази на вътрешния министър на Долна Саксония Борис Писториус с партньорка Петра Кьопинг, министър по интеграционните въпроси в провинцията.

Други две двойки са открито срещу това, включително тази на Норберт Валтер-Борянс - малко известен политик от най-многолюдната федерална провинция - Северен Рейн-Вестфалия, с партньорка Саския Ескенс. Другите две двойки, макар да са от лявото крило на СДП, са не толкова категорични.

Повечето коментатори прогнозират, че центристът Шолц, който не може да се похвали с харизма, ще спечели по-голямата част от гласовете благодарение на опитността си в правителството и натрупаните победи на избори в град Хамбург.

"Аз съм от Хамбург, страстите там понякога са по-умерени. Но нямаше да остана, ако ми липсваше страст. Страстта към честно и справедливо общество ме доведе в СДП", каза вчера Шолц в интервю за Т-Online.

Социологът Манфред Гюлнер от агенция Форза каза, че Шолц вероятно е начело, но изказа съмнение, че ще победи категорично в събота.

"След това опасността за него е, че членовете, които са против него, ще подкрепят ляв опонент на балотажа", каза Гюлнер.

Който и да спечели, трябва да положи огромни усилия, за да съживи СДП.

С резултати, близки до най-лошите в историята си, проевропейската партия едва събира в сондажите около 14 процента, далеч под консерваторите на Меркел (с около 27 на сто), и надигащите се Зелени, и с незначителна преднина пред крайнодясната Алтернатива за Германия.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа