Социалдемократите не бързат да одобрят споразумението за миграцията

Германия подготвя споразумение за връщане на бежанци, Австрия има резерви, Орбан има желание за сътрудничество с Меркел

В Бавария вече съществува пилотен проект на предлаганите сега като обща практика транзитни центрове

Германската социалдемократическа партия заяви, че се нуждае от повече време, за да обмисли споразумението за миграционната политика между коалиционните ѝ партньори в управлението - Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, преди да даде одобрението си за него, предаде ДПА.

След среща в Берлин късно снощи на ръководствата на трите партии от управляващата коалиция лидерът на ГСДП Андреа Налес и нейният съпартиец и финансов министър Олаф Шолц заявиха пред репортери, че е постигнат "напредък", но е необходимо още време. Те добавиха, че коалицията ще се събере отново в четвъртък вечер.

ГСДП има по-специално резерви към намерението да бъдат обособени транзитни центрове за кандидатите за убежище по границата с Австрия, защото партията не иска те да са от затворен тип. Центровете би трябвало да послужат като средство за разубеждаване на мигрантите да пътуват из Европа.

Идеята е трудна за преглъщане от третия партньор в управляващата коалиция в Германия - Генералния ѝ секретар Ларс Клингбайл заяви снощи, че ГСДП няма да приеме такива центрове, ако те са от затворен тип. В духа на изказването на Клингбайл бяха и изявленията на други представители на ръководството на ГСДП, включително на заместник-председателя на партията Ралф Щегнер: "Не искаме бежански семейства зад огради с охрана", написа Щегнер преди началото на преговорите във вторник вечер.

 

Самата Ангела Меркел каза днес, че въпросът за справяне с миграцията към и в Европейския съюз може да предопредели оцеляването на блока. Пред депутатите в Бундестага Меркел заяви, че ЕС се надява да предложи на жителите си единна позиция за миграцията, която да е надеждна и реалистична в юридически план. Трябва да бъде установен режим за всеки тип миграция, така че хората да знаят, че законът и редът се спазват, каза Меркел.

 

Германия вече подготвя споразумения за връщане на бежанци

 

Германското вътрешно министерство вече подготвя споразумения с други страни от Европейския съюз за връщане на бежанци в държавите, в които те най-напред са подали молби за убежище, заяви днес говорителка, цитирана от Ройтерс.


Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер трябва да пътува до Виена за разговори с австрийския канцлер Себастиан Курц, а унгарският министър-председател Виктор Орбан има планирана среща с германската канцлерка Ангела Меркел в Берлин.


Министерската говорителка Елеоноре Петерман каза, че засега няма график за подписване на споразумения.

 

Австрия има резерви към германския план

 

Австрийското правителство има известни съмнения по отношение на германското намерение за сключване на двустранно споразумение, позволяващо на Берлин да отхвърля кандидатите за убежище още на границата с Австрия. Това заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц, цитиран от ДПА.

 

"Все още не знаем какво точно планира Германия", каза той. "Но още сега мога да кажа, че определено не сме склонни да сключваме споразумение, което да е в ущърб на Австрия."


Ако Германия затегне режима на границите си, Австрия ще последва примера ѝ, заяви Курц и добави, че задръстванията по пътищата, които ще последват при подобно развитие, може в крайна сметка да доведат до политически натиск за по-добро опазване на външните граници на ЕС.

 

Орбан проявява желание за сътрудничество с Меркел


Унгарският премиер Виктор Орбан, един от най-яростните критици в ЕС на миграционната политика на германския канцлер, демонстрира желание за сътрудничество с нея по последния план за намаляване на притока на мигранти в Германия.


В интервю за германския в. "Билд", дадено преди посещението му в Берлин, Орбан заявява, че е "отворен към разговори за двустранно споразумение за приемане обратно на мигранти, опитващи се да влязат в Германия, ако Меркел успее да постигне подобно споразумение с Виена".


Орбан ще пътува за Германия по-късно в сряда, срещата му с Меркел е утре.

 

Според повечето германци Зеехофер е трябвало да подаде оставка

 

Мнозинството германци смятат, че вътрешният министър Хорст Зеехофер е трябвало да изпълни предложението си да подаде оставка в правителствения спор за миграционната политика, сочи допитване, цитирано от ДПА.

 

В анкетата на института Форса 69 процента от запитаните смятат, че Зеехофер е трябвало да подаде оставка, а 25 процента са доволни, че той продължава да е вътрешен министър.


В острия спор за миграцията вътрешният министър заплаши да подаде оставка, но в понеделник вечерта ХДС и ХСС постигнаха споразумение. Скоро след това Зеехофер обяви, че остава министър.


Дори сред поддръжниците на ХСС 45 процента подкрепят оставката му.


Поддръжката за Зеехофер обаче е висока сред привържениците на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" - 79 процента от тях са доволни, че той остава вътрешен министър.


Що се отнася до правителствения спор, 29 процента от анкетираните смятат, че Меркел го е спечелила, 25 процента казват, че победител е Зеехофер, а 40 процента не могат да преценят кой е победил.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа