Социалдемократите одобриха широката коалиция с Ангела Меркел

Социалдемократите одобриха широката коалиция с Ангела Меркел

Германските социалдемократи одобриха в събота на партиен референдум създаването на "широка управленска коалиция" с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, съобщиха световните агенции.

Ръководството на Германската социалдемократическата партия обяви, че близо 76 процента от участвалите в гласуването по пощата около 470 000 партийни членове са одобрили предварителното споразумение за сформиране на правителствена коалиция между ГСДП и оглавявания от Меркел консервативен блок на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС).

Ръководствата на ХДС и ХСС вече одобриха създаването на коалицията според условията на споразумението и провеждането на референдума в ГСДП беше последната стъпка преди сформирането на новото германско правителство.

Лидерите на трите партии ще обявят имената на 15-имата министри в коалиционното си правителство в неделя, съобщива Ройтерс.

Коалиционното споразумение ще бъде подписано в понеделник, а новият кабинет на Меркел ще положи клетва във вторник. Така тя ще се превърне в третия германски канцлер след Втората световна война носител на трети мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?