Социалдемократите с абсолютно мнозинство в новия парламент на Словакия

Роберт Фицо

Социал-демократите, водени от бившия премиер Роберт Фицо, спечелиха вчерашните парламентарни избори в Словакия и ще имат абсолютно мнозинство в Националния съвет. Това сочат окончателните изборни резултати, огласени от националната статистическа служба, предаде Франс прес в неделя.

Партия Смер - социална демокрация, събрала 44,41 от гласовете, получава 83 от 150-те депутатски места в парламента. За пръв път, откакто е независима - след мирната подялба на бивша Чехословакия през 1993 г., тази страна с 5,4 млн. население ще има парламент, в който една-единствена партия ще има абсолютно мнозинство.

В него ще бъдат представени и 5 други партии. По 16 депутати ще имат християндемократите и новата партия "Обикновени хора и независими личности", 13 мандата ще бъдат предоставени на "Мост" (на унгарското малцинство), а Словашки демократичен и християнски съюз на досегашния премиер Ивета Радичова и либералите от "Свобода и солидарност" ще изпратят в Националния съвет по 11 представители.

Избирателната активност бе 59,11 на сто срещу 58,83 процента на предишните избори през 2010 г.

"Най-важното е, че постигнахме успех с програмата, която предложихме на словаците като алтернатива на десницата", заяви Фицо. "Ние сме за консолидиране на държавните финанси, но не и за сметка на хората с ниски доходи", добави той.

"Програмата ни е подчертано проевропейска. Живеем в ЕС и се обявяваме за запазване на еврозоната, запазване на еврото като силна европейска валута", изтъкна Фицо, спряган като бъдещ министър-председател на Словакия - членка на еврозоната от 2009 г.

Победата на социалдемократическата опозиция бе очаквана след разтърсилия страната корупционен скандал, свързан с партиите в управляващата десноцентристка коалиция.

"Затвор за престъпниците!" бе лозунгът, скандиран от хилядите демонстранти, които през последните месеци излизаха по улиците на Братислава и други словашки градове, за да изразят възмущението си след разкритията за огромни подкупи, плащани на управляващи политици от компании в замяна на изгодни приватизационни и други сделки.

Скандалът избухна през декември, след като в интернет изтече доклад на словашкото разузнаване, изготвен въз основа на подслушани разговори между правителствени служители и предприемачи в периода 2005-2006 година в рамките на разработка с кодовото име "Горила". Фактите в доклада разобличават огромна корупционна мрежа, в която са замесени политици от досегашното правителство.

В центъра на бурята е външният министър Микулаш Дзуринда, лидер на десноцентристкия Демократичен и християнски съюз - Демократическа партия, който е част от четирипартийното коалиционно правителство на премиера Ивета Радичова. Дзуринда беше министър-председател по времето, за което се отнасят разкритията в доклада.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?