Социалдемократите в Австрия спечелиха изборите във Виена

Социалдемократите в Австрия спечелиха изборите във Виена

Австрийските социалдемократи успяха да запазят контрола над столицата Виена, въпреки доброто представяне на крайнодясната Партия на свободата на изборите в неделя. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на предварителните резултати, изготвени за телевизия ORF.

Изборите бяха доминирани от въпроса за имиграцията, след като Партията на свободата по подобие на редица националистически фракции в Европа се обяви против приемането на бежанци в страната.

Социалдемократическата партия (SPO), която управлява града след края на Втората световна война, е спечелила 39.5% от гласовете, изпреварвайки Партията на свободата, която има 30.9% от гласовете според ORF.

Подкрепата за крайнодесните скочи и заради разочарованието на избирателите от Народната партия, която е част от коалицията на канцлера Вернер Файман от 2008 г. насам.

Лидерът на Партията на свободата – Хайнц-Кристиян Щрахе, бе кандидат за кмет и се очакваше да постигне най-силния резултат за партията на местни избори в последните двадесет години и да измести от поста Михаел Хойпел – социалдемократът, който управлява Виена от 1994 г. насам.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?