Социалистът Франсоа Оланд ще е новият президент на Франция

Той спечели на балотажа с 52% срещу консерватора Никола Саркози

Франсоа Оланд

Кандидатът на Социалистическата партия Франсоа Оланд почти сигурно ще бъде новият президент на Франция, след като предварителните резултати на четирите официални социологически агенции сочат, че той печели с 52% на балотажа срещу сегашния държавен глава - дясноцентристът Никола Саркози.

Още в ранния следобед онлайн-изданието на швейцарския вестник "Трибюн дьо Женев" (Tribune de Geneve) съобщи за преднината на Оланд от 52.5-53%, като се позовава на социологическите проучвания. Според изданието всички агенции сочат преднина на Оланд пред Саркози, което означава, че вероятно Франция ще има нов президент. Това сочеха и предварителните проучвания в навечерието на балотажа.

Избирателната активност бе висока. Към 15 часа правото си на глас бяха упражнили 71.96% от избирателите, повече, отколкото по това време на първия тур, съобщиха от френското външно министерство, което е организатор на изборите. В края на изборния ден избирателната активност вече бе 80-82%

"Това е много голямо щастие, което слага край на 17-годишното управление на десницата в Елисейския дворец", каза говорителят на социалистите Беноа Амон.

Саркози поздрави новия президент и обеща на поддръжниците си, че продължава в политиката.

Франсоа Оланд е вторият социалистически президент от Петата република (от 1958 година насам) след Франсоа Митеран (1981–1995).

Никола Саркози пък става вторият победен президент след Валери Жискар д` Естен през 1981 г., защото другите избрани на поста изкарваха по два разрешени от конституциата мандата.

Кой е Оланд – апаратчик или умел политически играч?

Той никога не е бил министър, участва за първи път на президентски избори и навлезе в надпреварата, осмиван от всички - прекалено закръглен, с вид на апаратчик, прекалено провинциален. Но в края на една безпогрешна предизборна кампания Франсоа Оланд се очерта като фаворит за президентските избори, отбелязва Франс прес в коментар, цитирана от БГНЕС.

"Аз съм такъв, какъвто ме виждате, в мен няма нищо изкуствено, нямам нужда да си слагам маска. Аз съм такъв, какъвто съм, обикновен, директен, свободен", казваше Оланд по време на предизборната кампания.

В началото никой не го очакваше. Той не притежаваше нито плама на бившия управляващ директор на МВФ Доминик Строс-Кан, нито сърдечните отношения с французите на бившата си приятелка Сеголен Роаял.

Франсоа Оланд беше лидер на Социалистическата партия в продължение на 11 години. Депутат от селския департамент Корез, той изглежда твърде далеч от харизмата, която се изисква във Франция, за да бъдеш избран за президент.

Франсоа Оланд, който е син на лекар от крайната десница и на социална асистентка от левицата, обещава нормално президентство и изтъква, че Франция е уморена от прекомерната енергия на Никола Саркози и от неговото "постоянно показване". Тази констатация беше достатъчна да го направи надежден кандидат, настроен срещу Саркози. Но от началото на кампанията французите откриха един 57-годишен мъж, който е постоянен в своите цели и борбен на митингите.

"Той се промени. Сякаш с течение на дните се наместваше в костюма на президент. Той е напълно готов да изпълнява тази функция", казва приятелката на Оланд Валери Трирвилие.

До 14 май 2011 г. нищо не предполагаше, че той ще се озове на втория тур на президентските избори. Управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан беше фаворит на социалистите, на социолозите и на медиите.

Съдебните неприятности на Строс-Кан откриха пътя на Оланд. Още първите анкети го поставяха начело на предпочитаните от французите кандидати на левицата. Нещо повече, те му даваха преднина и пред действащия президент Никола Саркози. "Той не е хитър, нито циничен, той е просто е възприел позицията на избягване", казва биографът му Серж Рафи.

Избягване? Думата му приляга добре още от най-ранното детство, когато като ученик в религиозно училище избягва наказанията на строгите си учители с усмивка и добри оценки. След преместването си в Ньой, шикозното парижко предградие, той открива Париж, политиката и момичетата. "В любовта и с момичетата е като с английския, аз съм по-скоро в категорията на посредствените", казва Оланд.

Той не е нито ляв, нито анархист, но е очарован от Франсоа Митеран, който ще бъде избран за президент през 1981 г. След като завършва Националното училище по администрация, люпилня на представители на френския елит, той влиза в Сметната палата, след това започва да пише "бележки" на президента Митеран.

На 26 години се осмелява да се кандидатира на парламентарните избори на територията на бъдещия президент Жак Ширак, с когото се спречкват на публична среща. "Кой сте вие, господине?", пита го Ширак. "Аз съм този, който ви сравнява с лабрадора на Митеран", отговоря му младият социалист. Социалдемократ и убеден европеец, Франсоа Оланд се интересува главно от фискалните проблеми. Той расте в апарата на Социалистическата партия, мечтае за министерски пост, който така и не получава.

Провалите на Лионел Жоспен през 1995 и 2002 г. и на Сеголен Роаял през 2007 г. го карат да вземе решение.

През есента на 2009 г. Оланд провежда разговор с приятелката си Валери Трирвилие. "Казах му: "ако смяташ, че ти си най-добрият, ще успееш", припомня си журналистката. "Той ми отговори: "Аз към най-добрият". За първи път го чувах да казва това", споделя Трирвилие. С помощта на разработена от нея тренировъчна програма Оланд сваля над 10 килограма, облича се в костюми по мярка, сменя очилата си.

Той е деликатен човек, който бяга от конфликта, иска да се покаже стабилен, "упорит", основното му качество, според приятеля му и бивш министър Мишел Сапен. Оланд е "непоклатим", обобщава големият му син Тома, който вижда в негово лице "свободен човек", "стратег", който иска да разбере хората, но също и да постигне напредък.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?