Социалисти: Промени и в кабинета, и в партията

Представители на БСП смятат, че освен в правителството, са нужни и промени в партията. Причина за това е не само слабият изборен резултат на левицата на изборите за Европарламент, но и компрометирането ѝ покрай мегаскандала от последния месец, в който основни действащи лица са министърът на икономиката и енергетиката и зам.-председател на БСП Румен Овчаров и шефът на следствието Ангел Александров.

Евентуални оставки и промени в социалистическото ръководство се очакват на 3 юни, когато се събира Висшият съвет на БСП. Тогава най-вероятно премиерът и лидер на партията Сергей Станишев ще аргументира промени в кабинета, за които все по-усилено се говори, но никой не е потвърдил. Мнозина прогнозират, че Овчаров ще бъде сменен, като създаденото в началото на това управление обединено Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) отново бъде разделено на две. Един от основните доводи за смяната на Овчаров е, че е съсредоточил огромен властови и финансов ресурс чрез проектите, които управлява.

За наследници на мегаминистъра се спрягат две имена на депутати от левицата – бизнесменът Петър Кънев, известен с огромния брой спечелени обществени поръчки за фирмите му преди да влезе в парламента, както и на друг червен бизнесмен – Добромир Гущеров.

Заради постоянните недоволства в социалната сфера може да си отиде ресорният министър Емилия Масларова, говори се и за здравния министър Радослав Гайдарски. Това са обаче все още предварителни догадки сред соцактива, а окончателното решение ще се вземе от Съвета на коалицията, като тримата лидери ще решат кой по колко жертви да даде. Съгласно квотния принцип 8:5:3 с най-малки загуби ще мине ДПС. Твърди се, че Ахмед Доган най-лесно ще даде вицепремиера и министър на бедствията и авариите Емел Етем, въпреки че БСП и НДСВ натискат за махането на министрите на екологията и земеделието.

Съветът на коалицията може би ще се събере другата седмица, след пленума на БСП и конгреса на НДСВ през почивните дни. В понеделник на “Позитано” 20 бе доста оживено, министри влизаха и излизаха, но никой не пожела да каже какво го води към централата.

Според Божидар Димитров, който е член на БСП и съветник на президента Първанов, но скаран с половината си съпартийци заради близките отношения с неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Овчаров трябва да напусне не само правителството, но и партията.

“Не знам какво е направил в икономиката, мога да се досещам. Както и знам почти със сигурност, че оставката му е поискана от Европейския съюз, а и от Съединените щати - и не заради контактите с Русия, а за конкретни корупционни практики”, коментира историкът в понеделник пред БНТ.

Визирайки издигането и избора на Корнелия Нинова (уволнения вече зам.-министър на икономиката) за член на ВС на БСП, Димитров каза, че Овчаров е “извършил много сериозно нарушение, дори на партийната дисциплина и устава”, тъй като не е запознал съпартийците си за кого гласуват, защото Нинова не е била член на партията.

“В никакъв случай не съм съгласен, че причина за кризата е големият бял задник на Азис, който Ивелин Николов, председател на предизборния щаб, развя като партийно знаме на изборите”, допълни Димитров. Той посочи, че други две причини са в дъното на кризата – “липсата на лява политика в това правителство, доминирано от БСП и съюзът с ДПС”.

“Този съюз нанася страшни вреди на социалистическата партия и на нейните симпатизанти”, смята Димитров.

Той разказа, че по време на кампанията за президентските избори миналата година, в която той се включи активно в подкрепа на Първанов, първият въпрос на срещите бил кога ще бъде прекратена коалицията с ДПС. “Там е голямата корупция. А ДПС чрез министерствата, които управлява, се е настанило в земеделски, горски, екологични и прочие служби по цялата страна и там се вихри дива корупция”, обясни директорът на Националния исторически музей.   

И допълни: “Те управляват европейските пари, различните програми. Известен е процентът, който искат, за да спечелиш проект. Известен е, че дори и да даваш, може и да не го спечелиш, тъй като си има свой обръч от фирми. Доган без никаква свян говори за тези обръчи от фирми и това жестоко обижда социалистите.”

Според него Овчаров е загубил доверието не заради корупционния скандал, “а с арогантното си поведение на несоциалист; с репликите - вие не разбрахте ли, че ние ще бъдем богати, а вие бедни”.

И лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов, който миналата седмица заяви, че Овчаров трябва да си ходи и от министерския, и от партийния пост,  коментира пред бТВ, че са нужни промени, които обаче да не засягат само партията, а управлението на тройната коалиция. “В това отношение мисля, че другите партии не стоят встрани от тази необходимост”, каза той.

Стоилов посочи, че са нужни реформи в икономическия сектор, тъй като” там са съсредоточени най-големите интереси и там трябва да се създаде една много по-прозрачна среда, в която такива практики да не бъдат продължавани”. Той отново каза, че са нужни и промени в социалния сектор, за да се ликвидира бедността в държавата. “Само промени в правителството, без промени в политическото ръководство на партията, няма да дадат достатъчно резултати”, смята той.

По думите му “БСП трябва да се превърне наистина в политическа организация, а не в сбор от корпоративни интереси”.

Споделяне

Още от България