Социалисти се кълнат във вярност на Първанов

Социалисти се кълнат във вярност на Първанов

Трети ден представители на БСП поединично и заедно се кълнат във вярност на президента и отричат тяхната партия да е източникът на “приятелския огън”, за който говори Георги Първанов.

В неделя Първанов заяви, че в държавата вървят “активни мероприятия” и че скандалът с агентурното му минало, потвърдено от комисията по досиетата, бил “приятелски огън от една партийна централа”.

“Не мога да приема, че той реално мисли, че атаката по темата "Гоце" е измислена и е реализирана от "Позитано" 20. Това просто не е сериозно”, коментира във вторник пред Инфо радио Румен Овчаров, член на Изпълнителното бюро на БСП, който е смятан и за вътрешнопартиен опонент на Първанов.

“Може би някои хора в БСП имат особено отношение към участието на президента Първанов в подобни структури (ДС - б.р.), но да се говори, че централата на партията и ръководството на партията...е доста злокобно тълкувание. Освен това ми се струва, че и задълбаването на президента в тая тема вече е непродуктивно”, заяви Овчаров.

Според него тази тема трябва да бъде представена на обществеността и всеки сам да тълкува резултатите от проверките на комисията по досиетата.

Преди три месеца Овчаров заяви, че зад корупционния скандал, който стана причина за министерската му оставка, стоят кръгове от БСП, свързани с ДС.

Овчаров не смята, че изказванията на президента могат да предизвикат вътрешен скандал в БСП и да се отразят на представянето на партията на местните избори. Партията едва ли ще излезе с официална реакция на казаното от Първанов, допълни Овчаров.

При нас няма никакви настроения срещу президента, декларира във вторник пред БНТ и секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев. По думите му партията не работи “с каквото и да било, включително и с дребни неща срещу президента”, защото си дава сметка за неговия принос и към БСП, и към държавата. По думите му Първанов “е извор на стабилност, която той безспорно излъчва”.

“Така че може би обяснението е, че... приятелският огън идва от другаде. При нас има само приятели, няма огън”, заяви Кутев.

Запитан провежда ли някой активни мероприятия срещу държавния глава, Кутев каза, че тези мероприятия “стават все по-малко напоследък, но се нагледахме на толкова много действително активни мероприятия през времето, където различни прослойки се опитваха да изземат легитимната власт и да вършат някакви неща”.

“Дали това е така в случая с президента, той има много повече информация от мен, а и той никога не казва нищо случайно. Тоест, след като я е въвел тая тема в обръщение, той най-вероятно има конкретни основания за това и аз не мога да знам дали тези основания са реални. Сигурно, щом ги е въвел, са реални”, допусна Антон Кутев.

Във връзка с критиките и на президента, и на водещи министри към закона за досиетата и изваждането на агентурното минало на президента, председателят на вътрешната парламентарна комисия Николай Свинаров (НДСВ) заяви пред Mediapool, че “законът е добър и ще сложи в ред схемата на бившите служби и хората, работили за тях”.

“Аз лично изобщо не вярвам на тези като “приятелски огън”, защото когато се изнасят факти, оценката е съвсем различна”, поясни той.

Комисията изпълнява закона и изнася фактите. Оттук нататък всеки може за себе си да прави оценки, добави той. 

Свинаров посочи, че проблемите на комисията произтичат от липсата на сграда, в която да се съхраняват архивите, които трябва да бъдат предадени от спецслужбите.

Въпреки това той не смята, че държавата саботира работата на комисията по досиетата, която, по думите му, си върши задълженията съвестно, изпълнявайки закона.

“Ако някой е решил да спести известно време за разкритие на всички обстоятелства във връзка с ДС и останалите бивши служби, това не е сериозен политически подход. Затова не вярвам, че има саботаж”, каза още Свинаров. Той  очаква в “ранна есен” комисията да получи сграда, да прибере архива и да работи пълноценно.

Представители на НДСВ и ДПС вече също отрекоха “приятелският огън” към президента да идва от тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?