Социалисти се карат в ефир кой е по-голям клиентелист и лобист

Социалисти се карат в ефир кой е по-голям клиентелист и лобист

Двама представители на БСП - Татяна Дончева и Ивелин Николов, се скараха в ефир заради обвинения в "лобизъм","клиентелистки" и "корпоративни" отношения. Дончева, която заради противоречия с лидера Сергей Станишев и партийното ръководство се отказа от участие в парламентарните избори, се разсърди на Николов, който се опита да омаловажи ролята на Станишев за катастрофалната загуба на левицата на вота, както и да прехвърли част от вината на бившата червена група. Това възпламени юристката, която няколко пъти в ефира на БНТ в понеделник каза, че именно Станишев трябва да поеме отговорността и да хвърли оставка, както и че тесният кръг около него също трябва да го стори.

Николов, който, освен че е от обкръжението на Станишев, е и главен редактор на партийния орган в. "Дума" и новоизбран народен представител, почти не можа да вземе думата от Дончева. Успя обаче да каже, че с познати лица като Дончева, Добромир Гущеров, Младен Червеняков и пр., едва ли партията ще се обнови, за което призовават те.

"Ако се окаже, че в БСП няма реформаторски потенциал, тя "ще си отиде нищо, че е партия на повече от 100 години. Отива ли са си цели империи на стотици години", коментира Дончева.

Според нея, ако БСП не се промени "радикално, след две години на парламентарни избори ще изглеждаме като НДСВ". На тези избори след 8 години на власт, партията на Симеон Сакскобургготски не успя да вкара нито един народен представител, след като получи 3.1 процента доверие.

"В предизборната кампания не стана нито веднъж дума затова какво партията ще прави с този втори мандат, имаше заплахи, че Борисов ще върне Костов, казахме какво сме свършили според нас, но нямаше визия за бъдещето, нямаше воля в самата партия", посочи още тя и дори се усъмни, че партийното ръководство изобщо е искало да спечели изборите.

Според Дончева БСП се "използва за частни интереси, обслужващи нейния лидер и ръководството около него".

"Погрешни решения с поставянето на хора без капацитет. Има грижа само за тесен кръг от хора, приближени на ръководството на партията, но никой не мисли за самата партия", каза още бившият народен представител.

По думите ѝ даже съюзът с партията на Ахмед Доган "не е политически за запазването на някакъв етнически модел, а бизнес партньорство".

Основният проблем на БСП се крие в нейното функциониране, а не само в председателя и Изпълнителното бюро, смята Татяна Дончева, която подчерта, че сегашното ръководство на БСП едва ли има каквито и да е възможности да повиши и с грам доверието към себе си, ако остане същото.

Споделяне

Още по темата

Още от България