Социалисти снeмат доверието си от Йончева след раздора ѝ с Нинова

Йончева и Нинова на митинга на БСП на 1 май, сн.: БГНЕС

Социалисти започнаха да снемат доверието си от евродепутата Елена Йончева, която от известно време е в остър конфликт с лидера на БСП Корнелия Нинова и я обвинява, че се бори с корупцията само на думи. 

Нинова възлагаше огромни надежди на известната телевизионна журналистка, когато я покани за водач на червена листа от гражданската квота на изборите през 2017 г. Йончева бе говорител на парламентарната група на левицата и нейно острие срещу управляващата коалиция, след което Нинова я предложи да оглави листата на БСП за евроизборите през 2019 г.

После обаче отношенията им се влошиха. Дотолкова, че преди дни Йончева обяви, че Нинова я е предупредила в аванс, че прокуратурата ще заведе срещу нея дело за пране на пари, ако не се откаже от разследването за "къщата в Барселона". Разговорът между двете е бил проведен през юли 2018 г., а Йончева е мислила, че Нинова е искала да я предпази. Самото дело бе образувано през януари 2019 година.

Евродепутатката се опита да разубеди социалистите в подкрепата им за Нинова на първите вътрешни избори за лидер на БСП в края на септември, заявявайки: "На думи тя (бел.ред- Нинова) се бори срещу корупцията. Аз ѝ вярвах, защото тя винаги ме е подкрепяла и е стояла зад мен".

Нинова спечели втори мандат начело на БСП с над 81% подкрепа от гласувалите партийни членове, но вътрешнопартийните противоречия и кавги продължават с пълна сила. Нейни вътрешни противници казаха, че очакват "разчистване", което пролича и на партийния конгрес, когато знакови лица за вътрешната опозиция не бяха избрани в широкото ръководство.

Сега социалисти от Хасковско, където Йончева бе водач на листа, обявиха в декларация, че "неприятно изненадани от твърденията" ѝ по адрес на лидера.

"Сега, когато цялата партия вдигна уверено очи и застана зад промените, защитени чрез прекия избор за председател и потвърдени на юбилейния 50-и Конгрес на БСП, няма нищо по-добро от единството в борбата за истината и волята да работим безкористно за върховенството на закона у нас и по-доброто бъдеще на България за всички", пишат хасковските общински председатели в документа, разпространен от пресцентъра на партията.

Йончева "сякаш забрави съвместните ни усилия, които всички ние, не без активното участие на председателя на БСП Корнелия Нинова, положихме, за да бъде чут чрез нея гласът на истината срещу корупцията и водещата роля на ГЕРБ в нейното срастване с държавата".

В декларацията още се казва: "Не може да си близък и да вярваш на нашата общност само когато застанем като стена зад теб и ти се доверим, че можеш да защитиш посланията ни, а да забравиш това, когато някой друг погъделичка твоето его. Казват, че войната изяжда натрупаното в мир. Войната няма очи нито за съвместно извървените крачки, нито за полезните поуки от тях."

Подобни декларации заваляха и срещу шестимата депутати, които миналата седмица напуснаха парламентарната група на БСП - Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов. Нинова ги призова да напуснат и парламента, а след нея заваляха и декларации от структури на партията със същото искане. Шестимата обаче обявиха, че не смятат да освобождават депутатските си места.  

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?